De stijgers en dalers van 2015

De stijgers en dalers van 2015

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor De stijgers en dalers van 2015

Wie verdienen een pluim voor hun inzet in het afgelopen jaar? En wie of wat kunnen juist beter presteren? De stijgers en dalers van 2015.

000
Stijgers

Arriva
Met de alsnog én eerlijk behaalde winst in Limburg ontpopt Arriva zich tot de absolute marktleider op het regionale spoor. De vervoerder is nu klaar voor het grotere werk op het NS-hoofdrailnet.

Eringa
Wat een verademing na Marion Gout: de nieuwe topman Pier Eringa pakt doortastend en met flair alle zeven plagen (kostenoverschrijdingen, managementlagen, Schipholtunnel) van ProRail aan.

Peters
RET-directeur Pedro Peters zit in zijn oogsttijd: de Rotterdamse vervoerder opereert niet alleen dankzij citrusgeur op metroperrons steeds frisser. Richt ook nieuwe branchevereniging OVNL op.

Syntus
Terug van bijna weggeweest: Syntus. De vervoerder pakt de trein Kampen–Zwolle–Enschede en de bus in de provincie Utrecht. En strikt prins Pieter-Christiaan van Oranje voor de Raad van Advies.

Treinreiziger
Treinreiziger.nl biedt steeds meer: eigen nieuws, een prijsvergelijker en spotgoedkope treinkaartjes (zoals dagkaart eerste klas voor 13 euro). Oprichter Hildebrand van Kuyeren haalt het Journaal al.

 

Dalers

NOVB
Het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad onder leiding van Eric Janse de Jonge kan geen potten breken. Meer poldergepraat en wensdromen dan concrete verbeteringen rond de OV-chipkaart.

NS
Volgens de Fyra-enquête staat de reiziger bij NS niet op 1, 2 en 3 maar in de kou. Topman Timo Huges ruimt ‘cum fraude’ het veld na affaire-Limburg. Wat wil dit gewonde bedrijf nu eigenlijk?

Spoorkennis
Het is een fnuikend en sluipend proces: bij hoofdrolspelers als Infrastructuur en Milieu, NS en ProRail lekt de spoorse kennis langzaam weg. Gevolgen: ongeloof, onkunde en ongelukken.

Veolia
Na het vertrek uit Limburg eind 2016 rijdt Veolia tot eind augustus 2017 alleen nog in Haaglanden. Opgegaan in Connexxion. Boegbeeld Manu Lageirse is op een zijspoor gezet.

Treinabonnement
Nieuwe treinabonnementen geven geen 40 procent korting meer in de middagspits. En dagkaarten of retours na 9.00 uur van Albert Heijn, Etos, Hema, Kruidvat en V&D vallen vaak voordeliger uit.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook