De stijgers en dalers van 2015

donderdag 19 november 2015
timer 2 min

Wie verdienen een pluim voor hun inzet in het afgelopen jaar? En wie of wat kunnen juist beter presteren? De stijgers en dalers van 2015.

000
Stijgers

Arriva
Met de alsnog én eerlijk behaalde winst in Limburg ontpopt Arriva zich tot de absolute marktleider op het regionale spoor. De vervoerder is nu klaar voor het grotere werk op het NS-hoofdrailnet.

Eringa
Wat een verademing na Marion Gout: de nieuwe topman Pier Eringa pakt doortastend en met flair alle zeven plagen (kostenoverschrijdingen, managementlagen, Schipholtunnel) van ProRail aan.

Peters
RET-directeur Pedro Peters zit in zijn oogsttijd: de Rotterdamse vervoerder opereert niet alleen dankzij citrusgeur op metroperrons steeds frisser. Richt ook nieuwe branchevereniging OVNL op.

Syntus
Terug van bijna weggeweest: Syntus. De vervoerder pakt de trein Kampen–Zwolle–Enschede en de bus in de provincie Utrecht. En strikt prins Pieter-Christiaan van Oranje voor de Raad van Advies.

Treinreiziger
Treinreiziger.nl biedt steeds meer: eigen nieuws, een prijsvergelijker en spotgoedkope treinkaartjes (zoals dagkaart eerste klas voor 13 euro). Oprichter Hildebrand van Kuyeren haalt het Journaal al.

 

Dalers

NOVB
Het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad onder leiding van Eric Janse de Jonge kan geen potten breken. Meer poldergepraat en wensdromen dan concrete verbeteringen rond de OV-chipkaart.

NS
Volgens de Fyra-enquête staat de reiziger bij NS niet op 1, 2 en 3 maar in de kou. Topman Timo Huges ruimt ‘cum fraude’ het veld na affaire-Limburg. Wat wil dit gewonde bedrijf nu eigenlijk?

Spoorkennis
Het is een fnuikend en sluipend proces: bij hoofdrolspelers als Infrastructuur en Milieu, NS en ProRail lekt de spoorse kennis langzaam weg. Gevolgen: ongeloof, onkunde en ongelukken.

Veolia
Na het vertrek uit Limburg eind 2016 rijdt Veolia tot eind augustus 2017 alleen nog in Haaglanden. Opgegaan in Connexxion. Boegbeeld Manu Lageirse is op een zijspoor gezet.

Treinabonnement
Nieuwe treinabonnementen geven geen 40 procent korting meer in de middagspits. En dagkaarten of retours na 9.00 uur van Albert Heijn, Etos, Hema, Kruidvat en V&D vallen vaak voordeliger uit.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De stijgers en dalers van 2015

Nederland 2013 Station Dalfsen. Arriva neemt het treinvervoer op de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Almelo - Marienberg, de zogenoemde Vechtdallijnen, over van NS en Connexxion. Dit is de uitkomst van de Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente hebben uitgevoerd. Het treinvervoer wordt verleend tot en met 2027. Verbeteringen De belangrijkste verbeteringen uit de aanbieding van Arriva zijn: - Op de lijn Zwolle - Emmen gaan nieuwe, snellere treinen rijden van de Zwitserse fabrikant Stadler. Deze treinen rijden ook elders in Nederland (o.a. Friesland, Groningen en Limburg). - De treinen op de lijn Almelo - Marienberg worden gemoderniseerd en onder andere voorzien van 1e klas zitplaatsen. - De dienstregeling Zwolle - Emmen wordt uitgebreid met extra snelritten in de avonduren en vroegere ritten op zondag, waardoor een logische, regelmatige dienstregeling ontstaat. - Op werkdagen tijdens de ochtend- en middagspits rijden er extra treinen tussen Zwolle en Coevorden. Op deze manier wordt de drukte opgevangen. - Er komt een betere verbinding tussen Drenthe en Twente door een extra stop van de sneltrein ontstaat er een overstapmogelijkheid in Marienberg van de trein Zwolle - Emmen. - Op alle treinen op de lijn Zwolle - Emmen komt een steward in plaats van een conducteur. Deze heeft een balie tot zijn beschikking en kan alle reizigers op allerlei manieren van dienst te zijn (o.a. sociale veiligheid, reisinformatie, kaartcontrole e.d.). Op de lijn Almelo -Marienberg zijn nu geen conducteurs aanwezig. Daar zullen stewards flexibel worden ingezet. Een andere vernieuwing is dat de provincies Overijssel en Drenthe en Regio Twente samen opbrengstverantwoordelijk zijn. Zij streven samen met Arriva naar meer reizigers in de trein door de verbetering van de kwaliteit. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »