Geur en muziek in Rotterdamse metro

Geur en muziek in Rotterdamse metro

door in rubriek Rotterdam
Reacties uitgeschakeld voor Geur en muziek in Rotterdamse metro

Na een succesvolle proef in metrostation Rotterdam Centraal, introduceert de RET geur en muziek in verschillende metrostations.

De RET heeft acht metrostations voorzien van muziek en zes van geur om het wachten te veraangenamen. De afgelopen maanden hield de RET een proef met geur en muziek in metrostation Rotterdam Centraal. Reizigers voelden zich prettiger en ervoeren een kortere wachttijd. Daarop besloot de RET de komende maanden meerdere stations te voorzien van geur en muziek.

Het toevoegen van geur en muziek past in de ‘broken window-theorie’, die ervan uit gaat dat wat schoon en heel is meer uitnodigt om schoon en heel te laten. Behalve geur, licht en muziek worden stations ook aangekleed met kunstuitingen van Rotterdamse instellingen zoals de Kunsthal en museum Boijmans van Beuningen. Het toevoegen van meerdere belevingselementen tegelijkertijd blijkt het beste effect te sorteren.

De achtergrondmuziek in metrostations wordt afgestemd op het tijdstip van de dag en de drukte in het station. Zo zijn er in de vroege ochtend natuurgeluiden te horen er wordt er rustigere muziek gedraaid op drukke momenten. Meer upbeat muziek is te horen als het rustiger is op het perron. De muziek is al te horen in metrostations Rotterdam Centraal, Beurs, Blaak, Zuidplein, Wilhelminaplein, Eendrachtsplein, Blijdorp en Ambachtsland.

De voor de RET ontwikkelde geur is een subtiele, natuurlijke geur die bijdraagt aan een positieve beleving op het station. Door het toevoegen van onder andere citrus en groene natuurtonen wordt volgens de RET het gevoel van reinheid, veiligheid en rust versterkt, zonder onaangenaam sterk te zijn. De geur wordt verspreid in metrostations Rotterdam Centraal, Beurs, Blaak, Wilhelminaplein, Blijdorp en Eendrachtsplein. De komende maanden volgen meer stations.

Lees hier in een verslag van Mark Duursma (NRC) hoe Lysander van der Sluis, projectleider Beleving op stations bij de RET tot zijn afwegingen is gekomen. RET-directeur Pedro Peters was sceptisch, maar is nu helemaal om.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook