Proef betalen met smartphone van start
dossier Innovatie

Proef betalen met smartphone van start

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Proef betalen met smartphone van start

De gezamenlijke vervoerbedrijven zijn in samenwerking met Translink, KPN en Vodafone gestart met een proef om in- en uit te checken met de smartphone. Daarvoor zoeken de partijen 200 deelnemers.

Via een speciale app kunnen reizigers in- en uitchecken. Het saldo wordt automatisch afgeschreven van het OV-chipkaartegoed. Deelnemers aan de proef, die Smart-OV is gedoopt, moeten wel een toestel met Android 4.4 of hoger met een KPN- of Vodafone-abonnement en NFC-technologie.

De proef duurt drie maanden en is bedoeld om te kijken of de verschillende merken en types geschikt zijn voor de technologie. Voor het in- en uitchecken is het niet noodzakelijk dat de telefoon aan staat; wel is er verbinding nodig om het actuele saldo te tonen. Mensen die willen deelnemen, kunnen zich aanmelden op www.smart-ov.nl. Deelnemers krijgen een nieuwe simkaart. Via de app is de reishistorie tot tien reizen terug te zien. De proef kan rekenen op grote belangstelling. Inge Keur maakte op de uitreiking van de Blije Reizigersprijs bekend dat op dag 1 al 150 deelnemers zich hadden aangemeld.

Smart-OV-inchecken-mobiel

OV-Magazine is een van de deelnemers aan de proef en zal de komende week regelmatig via Twitter verslag doen. Indien de proef succesvol is, streven de partijen er naar Smart-OV in 2016 aan een breed publiek aan te bieden. Ook andere telecombedrijven kunnen dan aansluiten.

Stefan van Someren, die vanuit Translink het project begeleidt, zegt dat het totstandkomen van de proef een behoorlijke klus was: “Er is een hele lange keten die je moet doorlopen voordat een incheck via telefoon ook daadwerkelijk als betaling is verwerkt. De schakeling tussen de telefoonproviders en het systeem van de OV-chipkaart was behoorlijk pittig.”

Daarbij komt dat lang nog niet elke telefoon geschikt is voor de proef. Van Someren: “Voor veel telefoonfabrikanten was een NFC-signaal tot voor kort nog bijzaak. Het zit er vaak wel op, maar het signaal is dan vrij zwak.” Met de nieuwe generatie telefoons is dat vaak al opgelost, hoewel de iPhone nog geen onderdeel uitmaakt van de proef. Daarvan zijn de systemen namelijk gesloten.

Deelnemers aan de proef kunnen alleen reizen op vol tarief. Dat is volgens woordvoerster Nicky Jansen gedaan om de proef niet te ingewikkeld te maken. “Dit is echt het hele kleine eerste babystapje”, aldus Jansen. Bart Schmeink, CEO bij Connexxion ziet dat eerste stapje wel ‘als eerste stap naar het uiteindelijk uitfaseren van de OV-chipkaart. Dan heb je geen extra pasje meer nodig.”

Volgens Arco Groothedde, CEO bij Translink, zal dat echter nog niet zo’n vaart lopen. “Laat de reiziger nou maar bepalen of er nog een aparte OV-chipkaart nodig is.” Wel ziet hij dit als een belangrijke eerste stap naar het gebruiksvriendelijker maken van de OV-chipkaart. “De volgende stap zal een integratie zijn met contactloos betalen via je bankrekening. De portemonneefunctie van de OV-chipkaart wordt dan in principe overbodig.”

Daarna willen de vervoerders gaan krijken naar een be-in/be-outsysteem, waarvan Groothedde over een jaar of twee de eerste proeven verwacht, ‘maar daar zitten nog wel wat technische haken en ogen aan’, voegt hij toe. Zo is er nog geen wereldwijde standaard om zo’n systeem op te ontwerpen.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook