Warenhuizen krijgen toegang tot NZ-lijn

Warenhuizen krijgen toegang tot NZ-lijn

door in rubriek Amsterdam
Reacties uitgeschakeld voor Warenhuizen krijgen toegang tot NZ-lijn

De luxe warenhuizen Marks & Spencer en Haussmann aan het Rokin in Amsterdam krijgen een directe toegang tot de Noord/Zuidlijn. De meerkosten van de doorbraak worden betaald door de projectontwikkelaar.

De warenhuizen worden volgend jaar opgeleverd. De kelders van de panden bevinden zich een meter of tien van het toekomstige metrostation Rokin. Volgens de dienst Noord-Zuidlijn kwam het idee om een doorbraak te realiseren van Marks & Spencer; de projectontwikkelaar Ivy Group en buurman Haussmann haakten aan. Kosten (3,5 miljoen euro) en risico zijn geheel voor de projectontwikkelaar.

Het tunneltje komt uit op de hal voor de chipkaartpoortjes. In de kelder realiseert Marks & Spencer een horecagelegenheid die ook reizigers gaat bedienen. De verbinding word begin volgend jaar gebouwd, maar de doorbraak komt pas na oplevering van de Noord/Zuidlijn, om verdere vertraging van de metrolijn te voorkomen.

Amsterdam Centraal
De verbinding met de Cuypershal op Amsterdam Centraal laat nog altijd op zich wachten. Alle partijen waren aanvankelijk positief over de toegang en erkenden de grote meerwaarde voor de reiziger om vanuit de metro ook direct toegang te krijgen tot de centrale hal, maar NS en ProRail weigeren vooralsnog met geld voor de realisatie over de brug te komen. Mocht dat geld er wel komen, dan komt die trap er ook pas na oplevering van de Noord/Zuidlijn.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook