Abellio verliest Northern Rail aan Arriva

Abellio verliest Northern Rail aan Arriva

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Abellio verliest Northern Rail aan Arriva

Een tegenvaller voor NS-dochter Abellio: het bedrijf heeft de strijd om de treindiensten in het noorden van Engeland verloren van Arriva. Abellio reed de treinen daar in samenwerking met Serco.

Northern Rail reed sinds 2004 de treinen rond onder meer Manchester, Liverpool, Sheffield en York. Aanvankelijk liep de concessie tot februari 2013, maar deze werd een aantal maal verlengd tot 1 april 2016. Northern Rail hield zich aan de gemaakte prestatieafspraken en er was extra tijd nodig om aanbevelingen voor een betere aanbesteding door te voeren.

DB-dochter Arriva neemt de boel nu over tot in ieder geval maart 2023 met een optie op twee jaar verlenging. Het bedrijf investeert in onder meer 98 nieuwe treinen die onder meer de impopulaire Pacers moeten vervangen. Verder biedt Arriva tweeduizend nieuwe verbindingen per week aan. Met de nieuwe concessie is een investering van 1,2 miljard pond gemoeid.

In het oosten van Engeland heeft Abellio alleen een bod gedaan op de concessie East Anglia, nadat partner Stagecoach zich had teruggetrokken uit een gezamenlijk biedingsproces. Op dit moment rijdt Abellio al de concessie Greater Anglia. Omdat in en rond Londen de verbindingen van Crossrail en London Overground zijn overgeheveld naar Transport for London, zullen die niet meer door het Department for Transport worden aanbesteed. Stagecoach blijft Abellio wel met raad en daad bijstaan, mocht Abellio de concessie winnen. Ook First en National Express hebben een bod gedaan.

Abellio laat tegenover de Telegraaf in een reactie op het verlies van Northern Rail weten dat verliezen er nu eenmaal bij hoort: “Als niemand een lopende concessie verliest, kun je ophouden met aanbesteden.” Abellio begon dit jaar met het rijden op de Scotrail-concessie. In de volgende editie van OV-Magazine besteden we aandacht aan Abellio in Schotland.

Lees ook: ‘Er vloeit geld van Abellio naar NS, niet andersom’

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook