Arriva wint met e-bussen op de Wadden

Arriva wint met e-bussen op de Wadden

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Arriva wint met e-bussen op de Wadden

Arriva heeft de concessie Zuidoost-Friesland gewonnen, die op 11 december 2016 ingaat. Dan zet de vervoerder ook elektrische bussen in op Ameland, Terschelling en Vlieland.

Volgens de provincie Fryslân scoorde Arriva het beste op prijs en kwaliteit. De overige inschrijvers voor Zuidoost-Friesland en de Waddeneilanden waren Connexxion, EBS en Qbuzz. Arriva heeft al Noord- en Zuidwest-Friesland en de noordelijke treinlijnen. De provincie betaalt ruim 12 miljoen euro per jaar voor het busvervoer. De looptijd van het contract is vier jaar, met een optie op twee jaar verlenging.

Opvallend is dat Arriva op de Waddeneilanden Ameland, Terschelling en Vlieland elektrische bussen gaat inzetten. Hoeveel dat er precies zijn en door wie ze worden geleverd wil Arriva niet zeggen zolang de verliezers nog bezwaar en beroep kunnen aantekenen tegen de gunning. Arriva rijdt op Schiermonnikoog al met zes elektrische bussen van de Chinese producent BYD.

In totaal gaat Arriva 80 bussen inzetten, waarvan 7 hov-bussen worden overgenomen van de huidige vervoerder Qbuzz. Alle bussen gaan rijden in de regionale huisstijl en ze krijgen, inclusief buurt- en belbussen, gratis 4G-wifi en usb-oplaadpunten bij elke zitplaats. Ook komt er een dagkaart voor heel Friesland, die de provincie ziet als een opstap naar de gewenste toeristische dagkaart in Friesland.

Speerpunt van Arriva is een dienstregeling met frequente verbindingen die aansluiten op de trein en de bussen in de rest van Friesland. Op diverse hov-lijnen gaat de frequentie omhoog. Alle kleine kernen krijgen een vorm van openbaar vervoer. In de gemeente Ooststellingwerf start Arriva met een elektrische deelauto.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook