‘DB schrapt alle nacht- en autotreinen’

‘DB schrapt alle nacht- en autotreinen’

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor ‘DB schrapt alle nacht- en autotreinen’

De Duitse spoorwegen lijden zwaar verlies en daarom zijn drastische maatregelen nodig. Een van die maatregelen is het schrappen van alle slaaptreinen. In 2017 zou het gedaan moeten zijn met alle diensten.

Dat schrijft de Stuttgarter Zeitung die zich baseert op interne stukken van DB. De Duitse spoorwegen stevenen af op een recordverlies van bijna 1,3 miljard euro. Een taskforce stelde daarom een toekomstplan op om de spoorwegen weer gezond te maken.

Een van die plannen is het uitfaseren van alle klassieke slaaptreinen en autotreinen in 2016 en 2017. In plaats daarvan wil DB de passagiers vervoeren met nacht-ICE’s en nachtbussen. Het zou ook het einde betekenen voor de laatste geregelde slaaptreinen in Nederland, de CityNightLine. Volgens DB is een herinvestering in nieuw materieel economisch niet meer verantwoord. Nachtbussen en goedkope vluchten zouden een te grote concurrentie zijn. DB hakt 16 december de knoop definitief door.

De Oostenrijkse spoorwegen zouden naar verluidt een deel van de nachttreinen willen voortzetten. De ÖBB investeerde al eerder in slaaptreinen toen DB op het net bezuinigde. De Oostenrijkers rijden onder meer treinen van Wenen naar Hamburg en van Wenen naar Düsseldorf. Op die laatste verbinding kan de auto tegenwoordig ook mee. ÖBB noemt het een nichemarkt, maar voor sommige klanten wel belangrijk. De nachttrein wordt vooral veel gebruikt door ouderen en motorrijders.

Lees ook: ÖBB investeert wél in nachtreinen

Teleurgestelde liefhebbers van nachttreinen delen inmiddels ervaringen op Twitter onder #nachttreinleven.


Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook