Nieuwe treinen Valleilijn nog zonder toilet

Nieuwe treinen Valleilijn nog zonder toilet

De nieuwe treinen die de provincie Gelderland wil kopen voor de Valleilijn, zullen nog niet zijn uitgerust met een toegankelijk toilet. Daarvoor is nog geen geld beschikbaar.

Een woordvoerster van de provincie Gelderland bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving in De Gelderlander. Volgens de woordvoerster is het wel de bedoeling dat de drie nieuwe stellen voorbereid worden op het inbouwen van een toilet. Het kan zelfs zo zijn dat ze al aan boord zijn. In dat laatste geval zullen de toiletten echter op slot blijven. In 2021 is de Valleilijn namelijk pas voorbereid op toiletten.

Voor de nieuwe treinen die in de spits gaan rijden, wil het provinciebestuur het potje gebruiken dat bestemd is voor het mogelijk maken van een kwartierdienst op de Valleilijn. Dat budget volstaat voor nieuwe treinen, maar niet voor de aanvullende toiletvoorzieningen, zoals schoonmaak en afvoer. “Daarbij zijn toiletten pas met de ingang van de nieuwe concessie in 2021 verplicht. Welke technieken er dan voor toiletten aan boord aanwezig zijn, is nu moeilijk te zeggen”, aldus de woordvoerster.

Het provinciebestuur wil in januari met een voorstel naar Provinciale Staten komen die in maart een knoop zouden moeten doorhakken. De Partij voor de Dieren, SP en 50Plus willen echter nu al duidelijkheid van gedeputeerde Bieze.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. ACF Sierts
    15 december 2015 om 16:52

    Deze drie nieuwe treinen kunnen dan mooi ingezet worden als “laatste treinen” op uitgaans-avonden – dan is een toilet bepaald geen overbodige luxe.
    Overigens kan je in die context best wel 50 ct of 1 euro vragen voor toiletgebruik, in de kroeg is het bier tenslotte ook niet gratis. Svp wel contactloos betalen (pinpas of mobiel) want muntautomaten levert alleen maar gedoe.

Lees ook