Gelauwerde OV-map verdient aandacht

Gelauwerde OV-map verdient aandacht

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Gelauwerde OV-map verdient aandacht

De OV-map van het Amsterdamse bureau Carto Studio heeft in Rio de Janeiro de tweede prijs gewonnen, maar heeft nog geen afnemers in Nederland.

De prijs die Carto Studio begin november binnensleepte tijdens de 27ste Internationale Conferentie voor Cartografie, heeft nog niet tot grote bekendheid van de OV-map geleid. Directeur Paul Benjaminse van Carto Studio: “We hebben verschillende vervoerders benaderd, maar het is nog niet tot een samenwerking gekomen.”

OV-map is een web map die real-time busconcessies laat zien op basis van GTFS-data (General Transit Feed Specification). De GTFS-data van de vervoerbedrijven betrekt Carto Studio van het NDOV-loket van OpenGeo. De data bevat informatie over onder andere ritten, routes en haltes.

OV-map toont een automatisch gegenereerd lijnennet, met haltes en voertuiglocaties van verschillende vervoerders op een topografische ondergrond naar keuze. In principe kan de OV-map een actueel landsdekkend netwerk van alle vervoerders laten zien. Of dat er ooit komt, hangt af van de vervoerders.

Bedrijven als Google, RET en Connexxion hebben al real-time ov-kaarten. Waarin is OV-map onderscheidend? Benjaminse: “Onze kaart is flexibel, kan aan elke wens worden aangepast, op elk onderdeel. We zijn niet gebonden aan kaartondergronden, lay-outs of specifieke informatie van vervoerders. Verder kunnen we elk bedenkbare kaartlaag toevoegen.”

De routes en voertuiglocaties worden getoond op basis van de reguliere dienstregeling aangevuld met real-time informatie. De kaart geeft zo een goede indicatie van waar de voertuigen zich op dat moment bevinden. Daarnaast zijn ook dienstregelingen op een ander tijdstip op te roepen. Zo kan een reiziger zien welke bussen er bijvoorbeeld in de spits of in de avond rijden.

Op dit moment is OV-map alleen goed bruikbaar via de browser op een laptop of pc. De site is nog niet schaalbaar naar tablet of smartphone, en er is nog geen app. Maar die uitbreidingen komen er wel, als het aan Carto Studio ligt. Zoals ook het zoeken op lijnnummer, informatie over rolstoeltoegankelijkheid van haltes en looptijden naar de dichtstbijzijnde haltes.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook