Ook Appelscha krijgt zelfrijdend ov
dossier Innovatie

Ook Appelscha krijgt zelfrijdend ov

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Ook Appelscha krijgt zelfrijdend ov

Naast Wageningen begint ook Appelscha met zelfrijdende voertuigen. De gemeente Ooststellingwerf, waar Appelscha onder valt, zet deze zomer voor een periode van vijf maanden twee shuttles in.

De shuttles gaan rijden tussen het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, twee kilometer buiten het dorp, en het centrum van Appelscha. De wagentjes halen een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en zullen voor het grootste gedeelte het fietspad gebruiken. Halverwege het traject komt een uitwijkplaats, zodat de voertuigen elkaar kunnen passeren. In het dorp zelf rijden de voertuigen in een 30-kilometerzone ook tussen overige verkeer.

De shuttles zijn van hetzelfde type als de WEPod tussen Ede en de Wageningen Universiteit die morgen officieel wordt gelanceerd. Waarschijnlijk wordt het vervoer tijdens de pilotperiode gratis of zal er een symbolisch bedrag worden gevraagd. De bedoeling is dat de pilot volgend jaar een groter vervolg krijgt. Dan moeten er ook verbindingen tussen dorpen onderling komen met waarschijnlijk ook een hogere snelheid. De proef kost de gemeente Ooststellingwerf ‘een paar ton’, aldus wethouder Sietse Derks.

Ooststellingwerf is een van de gebieden waar geëxperimenteerd mag worden met zelfrijdend vervoer.

Lees ook het achtergrondverhaal: Zelfrijdende auto als ‘Tram 2.0’

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook