NMBS liet spooktrein bewust doorrijden

NMBS liet spooktrein bewust doorrijden

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor NMBS liet spooktrein bewust doorrijden

De Belgische trein die gisteren twaalf kilometer lang tussen Landen en Tienen zonder machinist reed, is bewust pas in Tienen langs de kant gezet op een doodlopend spoor.

Dat bevestigt woordvoerder Bart Crols van de NMBS. De machinist had de trein, een van het type Break, gisteravond op spoorlijn 36, de spoorlijn tussen Brussel en Luik, rond 21.00 uur stilgezet in Landen vanwege een technisch mankement. Crols kon niet ingaan op de aard van het mankement. Toen de machinist de trein uit was gestapt, begon de trein door nog onbekende oorzaak weg te rollen.

In de trein zaten geen passagiers. “Omdat het voorval in de avond gebeurde, was het rustig op het spoor en besloot het personeel de volle rijweg tot aan Tienen vrijgegeven te laten en het overige treinverkeer stil te leggen”, aldus Crols. De rijweg had in principe nog onderbroken kunnen worden vlak na station Ezemaal of vlak voor station Tienen, waar zich overloopwissels bevinden, maar het personeel koos voor een doodlopend spoor in Tienen. Daar sprong een ander personeelslid op de trein en zette deze tot stilstand.

Volgens Crols duurde het voorval een half uur en werkten de overwegen naar behoren. De veiligheid is volgens hem niet in het geding geweest. “Dat laat onverlet dat dit nooit had mogen gebeuren”, zeg Crols. NMBS en Infrabel onderzoeken de oorzaak van het euvel.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook