Aqualiner verdringt TCR van eerste plek

Aqualiner verdringt TCR van eerste plek

door in rubriek OV-klantenbarometer
Reacties uitgeschakeld voor Aqualiner verdringt TCR van eerste plek

Aquabus is de grootste stijger in de OV-Klantenbarometer 2015. Deze combinatie van vervoerder Arriva en rederij Doeksen stijgt van 8,0 naar 8,3. Aqualiner verdringt daarmee Taxicentrale Renesse (TCR) van de eerste plaats onder de vervoerders.

Het jaarlijkse onderzoek is eind 2015 uitgevoerd door de bureaus I&O Research en inno-V. Opdrachtgever is het kennisplatform CROW-KpVV namens 12 provincies en 2 metropoolregio’s. OV-Magazine laat de rapportcijfers per concessie elk jaar omrekenen naar cijfers per vervoerder. De uitslag (afgerond op één cijfer achter de komma):

1 Aquabus 8,3
TCR 8,3
3 EBS 7,9
4 Westerschelde Ferry 7,7
HTMbuzz 7,7
6 RET 7,6
Connexxion 7,6
Syntus 7,6
9 Qbuzz 7,5
Veolia 7,5
Hermes 7,5
Arriva /TCR 7,5
13 GVB 7,4
HTM 7,4
OV Regio IJsselmond 7,4
16 NS 7,2

Aqualiner exploiteert de waterbussen in en tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Andere grote stijgers zijn EBS (van een 7,7 in 2014 naar een 7,9 in 2015) en HTMbuzz (een joint venture van HTM en Qbuzz): van een 7,5 naar 7,7. EBS is daarmee de beste grotere streekvervoerder. RET is met een 7,6 de beste stadsvervoerder. Hermes is de enige daler: van een 7,6 naar een 7,5. OV Regio IJsselmond (Connexxion) is de laagst scorende streekvervoerder. Ook de overheidsbedrijven GVB, RET en NS eindigen in de laagste regionen. Bij hekkensluiter NS gaat het alleen om regionale lijnen. Het is de bedoeling dat de Intercity’s en Sprinters van NS op het hoofdrailnet een volgende keer ook meelopen in het onderzoek.

Westerschelde Ferry komt nieuw binnen op de vierde plaats. Dit nieuwe vervoerbedrijf van de provincie Zeeland vaart het voet- en fietsveer Vlissingen–Breskens nadat de vorige exploitant Veolia daarvoor had bedankt.

Rangen en standenKlik op het plaatje hiernaast voor alle rangen en standen van de vervoerders de afgelopen 9 jaar.

 

 

 

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook