Dordrecht houdt beperkte Intercity met Breda

Dordrecht houdt beperkte Intercity met Breda

Dordrecht behoudt in ieder geval nog twee jaar lang haar Intercityverbinding met Breda. Staatssecretaris Dijksma heeft de Kamer toegezegd daarvoor geld vrij te maken. De Intercity gaat eens per uur rijden.

Dijksma komt daarmee tegemoet aan de motie die de D66 had ingediend en vragen van de ChristenUnie. Dordrecht dreigde haar Intercitystop richting Breda te verliezen, omdat de verbinding tussen Den Haag en Venlo vanaf december via de HSL gaat rijden. Dat leidde tot luide protesten uit de Drechtstad; Breda zou nu immers alleen twee keer per uur per Sprinter te bereiken zijn.

Dijksma schrijft aan de Kamer dat er de afgelopen maanden diverse varianten onderzocht zijn op logistieke inpasbaarheid, attractiviteit voor de reiziger en exploitatiekosten. Een doorgaande ic-verbinding is volgens haar niet mogelijk zonder de voordelen van het HSL-aanbod van grote groepen reizigers teniet te doen. Het alternatief is daarom een pendelintercity die een keer per uur gaat rijden tussen Dordrecht en Breda. Doorgaande reizigers moeten dus overstappen.

Dijksma legt voor 2017 en 2018 in ieder geval het benodigde bedrag bij, vanwege de gevolgen voor het Fyra-alternatief voor de regio. Voor de tijd daarna gaat ze in gesprek met NS en de regio voor een strurele oplossing.

6 reacties

 1. ACF Sierts
  14 maart 2016 om 23:50

  Dus alleen om reizend van Dordrecht naar Breda en verder met alle geweld de 3 gruwelijke tussenhaltes Prinsenbeek. Lage Zwaluwe en Dordrecht Zuid over te slaan (= rijtijdwinst 6 minuten) ga je EEN KEER PER UUR een pendel-IC laten rijden?!?!?
  Is dit nou reizigerslogica of technoburocratisch aanbodsysteemautisme?

 2. Roderick Klein
  15 maart 2016 om 22:34

  Helemaal mee eens! Sorry hoor bezopen! Het klinkt eerder als een mooie politieke deal!
  Wat heeft de reiziger nu aan zo’n Intercity eenmaal per uur. Het mooiste mevrouw Dijksma trekt de knip! Hoongelach achter de schermen in Utrecht bij de NS. Ze worden betaald voor het rijden van een trein op het kernnet!

  Echt weer een slappe vertoning om te proberen het product trein aantrekkelijker te maken.
  Ik ben niet perse voor aanbesteding, maar met dit soort stunts!

  Als de RET de Hoekse Lijn gaat rijden kunnen we net zo goed 2 sporen tot aan Dordrecht bij de NS weghalen en de metro’s door laten rijden tot Dordrecht! Als NS toch niet bereidt is om een _doorgaande_ intercity te laten rijden iedere 30 minuten. Dan kan in ieder geval de krik onder frequentie. Wedden dat met zo’n dreiging de NS ineens wel gewoon blijft rijden!

  En dan dan zou de NS zich meer gaan richten op haar kerntaak, het rijden van treinen!

  • asierts
   15 maart 2016 om 23:06

   @Roderick: de kerntaak van NS is *NIET* het rijden van treinen, maar het verzorgen van het reizigersvervoer op het hoofdrailnet.

 3. David Nijenhuis
  21 maart 2016 om 21:12

  Ik weet zeker, dat ARRIVA er een moord voor doet om vanuit Geldermalsen naar Breda door te mogen rijden. Als NS het niet kan of wil, laat ARRIVA dan maar gaan rijden. Ik weet zeker dat we bovendien een goed treinaanbod krijgen.

 4. David Nijenhuis
  3 juni 2016 om 16:18

  Je zou ook (in elk geval in de spits en op vrijdag- en zondagavond) de 3600 met VIRM laten rijden en twee lange stellen (buiten de spits kun je misschien volstaan met 2 ICmM). Waarom kom ik met dit idee? Je kunt dan in Breda 1 stel aftrappen en deze naar Dordt door laten rijden. Zo heb je niet alleen een IC tussen beide steden, je kunt Dordtenaren die naar Tilburg, Den Bosch of Nijmegen moeten zo een snel alternatief aanbieden.

 5. Camille
  9 juni 2016 om 11:25

  Ik kan me indenken dat NS vraag en aanbod op elkaar wil aansluiten. Het is alleen jammer dat nu dus de IC wordt geofferd. Als de vraag te laag is, ga je alleen op aanbodsgericht zitten en dat lijkt me niet haalbaar tegenwoordig

Lees ook