Tokyo Metro:  groot en servicegericht

Tokyo Metro: groot en servicegericht

door Bobbie van der List in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Tokyo Metro: groot en servicegericht

De punctualiteit van de metro in Tokio wordt alom geroemd. Maar je kunt ook prima winkelen in de metrostations. Een kijkje achter de schermen bij Tokyo Metro, de grootste metrovervoerder ter wereld.

Op het eerste gezicht is dit het schrikbeeld van iedere ov-reiziger: iedere dag op en neer naar werk met het ov in een stad met ruim 38 miljoen inwoners. Toch lijkt Tokio uitstekend te slagen in het vervoeren van haar inwoners. Het meest gangbare vervoermiddel in Tokio is de metro, dat door twee onafhankelijke bedrijven wordt geëxploiteerd. Het metronetwerk bestaat uit 13 lijnen en wordt dagelijks gebruikt door 8 miljoen mensen. De uitbaters zijn Toei Metro en Tokyo Metro. Met in totaal 9 lijnen verdeeld over 195,1 kilometer rail, vervoert Tokyo Metro het leeuwendeel van de passagiers en is daarmee de belangrijkste vervoerder in de Japanse hoofdstad. Een bezoekje aan de controlekamer, aangeduid als Integrated Control Center, maakt veel duidelijk.

Eiichi Furuhashi, persvoorlichter van Tokyo Metro, staat zijn bezoek op te wachten bij metrostation Myogadani, ver verwijderd van het drukke centrum. Uit veiligheidsoverwegingen moet de locatie geheim blijven. Het gebouw is flets en onopvallend aan de buitenkant. Het interieur daarentegen is indrukwekkend: een ruimte ter grootte van

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook