‘Snelbus meer gebruikt voor drugssmokkel’

‘Snelbus meer gebruikt voor drugssmokkel’

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor ‘Snelbus meer gebruikt voor drugssmokkel’

Intercitybussen zijn steeds vaker het doelwit van criminelen om drugs te vervoeren. De afgelopen tijd viste de Duitse douane meerdere malen grote hoeveelheden harddrugs uit de bussen.

De Duitse douane in Ulm ziet een trend, melden Duitse media. Het aanbod van Duitse intercitybussen is sterk gestegen sinds de liberalisering van de busmarkt in 2013. Passagiers met minder goede bedoelingen zien hun kans nu blijkbaar schoon. In de afgelopen maanden vond de douane vooral heroïne en xtc. “Intercitybussen zijn relatief nieuw en kennelijk aantrekkelijk. Er wordt minder op gecontroleerd”, zegt Henrik Schmieding van de douane tegenover de Stuttgarter Nachrichten. “Ze zijn makkelijk te boeken, goedkoop, snel en onopvallend.” Ook in Nederland neemt het aanbod intercitybussen toe. De Duitse marktleider Flixbus opent de afgelopen maanden in ons land steeds meer binnenlandse en grensoverschrijdende verbindingen.

Dat Nederland  aantrekkelijk is voor de doorvoer van drugs, blijkt uit een aantal incidenten de afgelopen maanden. Begin maart was het raak op de A8: bij een controle op een bus van München naar Amsterdam werd een 31-jarige man betrapt. Hij had meer dan 100 pakketjes heroïne ingeslikt, goed voor 1,2 kilo. Een week daarvoor snapte de douane nog een 29-jarige man die vanuit Amsterdam 5600 xtc-pillen in een laptoptas naar Kroatië wilde smokkelen. Bij diezelfde controle vonden de douaniers ook nog een hoeveelheid wiet en hasj bij andere passagiers. Bij andere controles in maart werd vooral cocaïne gevonden. Een passagier had 500 gram bij zich.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook