Waterhub als ov-poort van Rotterdam

Waterhub als ov-poort van Rotterdam

Rotterdam denkt aan een Waterhub of Waterpoort voor de stad: een drijvend aanlandingspunt voor openbaar vervoer over water, rondvaartboten en watertaxi’s.

Dat staat in de studie Waterhub, een verbindende bestemming op het water. Deze verkenning is uitgevoerd in opdracht van het Rotterdam Climate Initiative van gemeente, Havenbedrijf, DCMR Milieudienst Rijnmond en ondernemingsvereniging Deltalinqs. Zij streven naar halvering van CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990 én een sterkere economie.

De verplaatsbare Waterhub bestaat uit een of meer pontons van 22 bij 24 meter. Aan de rivierzijde kunnen catamarans van Aqualiner (naar Heijplaat) en Waterbus (naar de Drechtsteden), rondvaartboten van Spido en de Watertaxi’s aanmeren. Aan de landzijde moet er aansluiting zijn met fietspaden, ov en parkeerplaatsen. Op de Waterhub vinden bezoekers en overstappers onder meer een boekwinkeltje, café, één loket van alle waterondernemers, oplaadpunten, reisinformatie, een restaurant en zonneterrassen.

Als ligplaats voor de nieuwe Waterhub heeft het huidige begin- en eindpunt Willemskade bij de Erasmusbrug de voorkeur van Aqualiner en Waterbus, dochterbedrijven van vervoerder Arriva en rederij Doeksen. Dat is op loopafstand van metrostation en tramhalte Leuvehaven (metro D en E en tram 8, 12, 20, 23 en 25 van RET) en beginpunt Willemsplein (RET-tram 7). Een alternatief is de Boompjeskade bij trein- en metrostation Blaak (Sprinters en Intercity’s van NS, metro A, B en C en tram 21 en 24 van RET) en bushalte Willemswerf (RET-bus 32 en 47).

Waterhub_vanaf_waterEen voorlopig ontwerp is geschetst door Public Domain Architecten: “Wat opvalt aan de vormentaal zijn de schuine lijnen en hoekverdraaiingen. Deze refereren aan de stroomlijning van schepen”. Op de daken is plaats voor zonnecollectoren en windturbines.

Morgen, 31 mei, houdt Waterbus in het Rotterdamse Walhallatheater een expertmeeting en workshop over de toekomst van het personenvervoer over water in de hele provincie Zuid-Holland.

 

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Eén reactie

  1. Hildebrand
    30 mei 2016 om 14:55

    Dat is leuk, maar vooral een goede investering als ook het aanbod over water wordt uitgebreid. Met name als de Maastunnel een jaar dicht gaat, lijkt mij dat ook een mooie gelegenheid. Bijvoorbeeld voor een verbinding Charlois Hoofd (dus Zuid-zijde maastunnel) – Willemskade.
    Als ov-aanbod niet uitgebreid wordt is het net zo goed nog leuk, maar minder nodig, en kun je het geld mogelijk beter besteden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel ov-reizigers per water nu van en naar de Willemskade reizen.

Lees ook