De Belgische busfabrikant Van Hool heeft voor het eerst een gelede bus op batterijen gebouwd. De bus werd vanmiddag gepresenteerd op de beurs Transports Publics in Parijs.
De bussenbouwer uit Lier levert twee gelede bussen uit de ExquiCity-lijn aan het ov-bedrijf van Hamburg. Ze zijn uitgerust met een lithium-ionbatterij met een capaciteit van 215 kWh en hebben een bereik van 120 kilometer. Snelladen kan in 10 tot 15 minuten. In de nacht kan de batterij in vier uur volledig worden opgeladen. Het voertuig wordt in de markt gezet als een alternatief voor de tram.
Kijkje binnen in de elektrische #Exquicity van Van Hool @Transp_Publics pic.twitter.com/P3R8QA9Wo0
— Vincent Wever (@vincent313) June 14, 2016
Het eerste exemplaar werd onthuld op de vakbeurs Transport Publics in Parijs. Hamburg heeft een optie genomen op meerdere exemplaren, al wil Van Hool niet zeggen hoeveel. “Dat hangt ook erg van de kosten af”, aldus Dirk Snauwaert van Van Hool. De batterijbussen zullen ook aan een tweede stad buiten Europa worden geleverd, maar ook daar blijft Snauwaert vaag over.
Het bedrijf zou de bussen graag ook willen leveren in thuismarkt Vlaanderen. In april kondigde Vlaams minister Ben Weyts van Verkeer in de fabriek van Van Hool aan dat hij op vier trajecten in Vlaanderen heil ziet in een trambus, eventueel in aanloop naar een volledig tramtraject.
De ExquiCity rijdt in diesel-, gas-, hybride- en trolleyvarianten in verschillende landen in Europa, maar nog niet in thuisland België. “Daar zijn wij wel ontgoocheld over”, zegt Snauwaert. “Juist deze hoogwaardige producten bouwen wij alleen maar in België. De bulk wordt in Macedonië geproduceerd.” Van Hool was dan ook blij met de wens die Weyts uitsprak, maar uiteindelijk is het De Lijn die beslist. Die heeft de mogelijkheid van trambussen nog in onderzoek.

- ‘Automatische trein vergt tijd en lef’ - 27 september 2018
- IC Berlijn: Ferleman verhoogt druk op DB - 19 september 2018
- Langste stedelijk verlengsnoer van R’dam - 20 juli 2018
- Aan de slag met ZE2025 - 19 juli 2018
- Analyse: Geld? Kan geregeld worden - 6 juli 2018
Michael Steenbeek
Als ze oplaadbaar zijn, zijn het dus geen batterijen maar accu’s. Een anglicisme. “In de nacht” is dat trouwens ook, dat moet ” ‘s nachts” zijn.