Van Hool onthult ExquiCity op batterijen
dossier ZE2025

Van Hool onthult ExquiCity op batterijen

De Belgische busfabrikant Van Hool heeft voor het eerst een gelede bus op batterijen gebouwd. De bus werd vanmiddag gepresenteerd op de beurs Transports Publics in Parijs.

De bussenbouwer uit Lier levert twee gelede bussen uit de ExquiCity-lijn aan het ov-bedrijf van Hamburg. Ze zijn uitgerust met een lithium-ionbatterij met een capaciteit van 215 kWh en hebben een bereik van 120 kilometer. Snelladen kan in 10  tot 15 minuten. In de nacht kan de batterij in vier uur volledig worden opgeladen. Het voertuig wordt in de markt gezet als een alternatief voor de tram.

Het eerste exemplaar werd onthuld op de vakbeurs Transport Publics in Parijs. Hamburg heeft een optie genomen op meerdere exemplaren, al wil Van Hool niet zeggen hoeveel. “Dat hangt ook erg van de kosten af”, aldus Dirk Snauwaert van Van Hool. De batterijbussen zullen ook aan een tweede stad buiten Europa worden geleverd, maar ook daar blijft Snauwaert vaag over.

Het bedrijf zou de bussen graag ook willen leveren in thuismarkt Vlaanderen. In april kondigde Vlaams minister Ben Weyts van Verkeer in de fabriek van Van Hool aan dat hij op vier trajecten in Vlaanderen heil ziet in een trambus, eventueel in aanloop naar een volledig tramtraject.

De ExquiCity rijdt in diesel-, gas-, hybride- en trolleyvarianten in verschillende landen in Europa, maar nog niet in thuisland België. “Daar zijn wij wel ontgoocheld over”, zegt Snauwaert. “Juist deze hoogwaardige producten bouwen wij alleen maar in België. De bulk wordt in Macedonië geproduceerd.” Van Hool was dan ook blij met de wens die Weyts uitsprak, maar uiteindelijk is het De Lijn die beslist. Die heeft de mogelijkheid van trambussen nog in onderzoek.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Michael Steenbeek
    15 juni 2016 om 10:46

    Als ze oplaadbaar zijn, zijn het dus geen batterijen maar accu’s. Een anglicisme. “In de nacht” is dat trouwens ook, dat moet ” ‘s nachts” zijn.

Lees ook