MRDH onderzoekt nachtelijke metrodienst

MRDH onderzoekt nachtelijke metrodienst

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) begint na de zomer een haalbaarheidsonderzoek naar het doorrijden van de metro in de weekendnachten. Zo’n nachtmetro staat op het wensenlijstje van de gemeenteraden van Rotterdam en Pijnacker-Nootdorp.

Het onderzoek richt zich op de financiële en technische haalbaarheid van de metro in de nachtelijke uren. In april en mei vroegen de gemeenteraden van Pijnacker-Nootdorp en Rotterdam om zo’n onderzoek. In beantwoording op raadsvragen stelt het college van Pijnacker-Nootdorp nu dat er inderdaad een onderzoek komt naar een nachtmetro tussen Rotterdam Slinge en Den Haag Centraal. De nota van reactie op het nieuwe vervoerplan van de MRDH gaat echter nog verder: daarin staat dat een nachtelijke (weekend)exploitatie op het hele metronet zal worden onderzocht.

Op dit moment kent zowel Den Haag als Rotterdam een nachtbusnet. De BOB-bus in Rotterdam trekt per weekend zo’n 2400 reizigers. “Het is echter goed mogelijk dat het ‘s nachts laten rijden van de metro leidt tot een grotere vervoervraag”, schreef het Rotterdamse college in mei aan de raad, volgens het AD.

Ook de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp trok aan de bel. Gemeenteraadslid Richard van Oevelen (Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp) diende een motie in naar aanleiding van een Facebook-actie die pleit voor een nachtmetro. Die pagina telt inmiddels meer dan 9000 likes. De motie stelt dat Pijnacker op geen enkel nachtnet is aangesloten, hoewel het dorp een nachtlijn naar Den Haag kent. Nootdorp is aangesloten op het Rotterdamse nachtnet. De twee lijnen hebben echter geen onderlinge aansluiting.

Hoe lang het onderzoek gaat duren, kan de MRDH nog niet zeggen. Bij een positieve uitkomst wordt de nachtmetro meegenomen in het vervoerplan voor 2018.

Eén reactie

  1. halmar
    29 juli 2016 om 13:42

    Kleine correctie: Nootdorp is met nachtbus N2 met Den Haag verbonden. BOB-bus B10 rijdt op zaterdagnacht tussen Rotterdam en Pijnacker.

    http://www.ret.nl/reizen-met-ret/kaarten.html?tx_rkcitymaps_pi1%5Bdownload%5D=BOB-busnet_2015-2016.pdf
    https://www.htm.nl/media/173841/htmbuzz-nachtnet-2015-v2_web.pdf

Lees ook