Tsjechië passeert CD op lange afstand

Tsjechië passeert CD op lange afstand

door Quintus Vosman in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Tsjechië passeert CD op lange afstand

De Tsjechische overheid heeft voor het eerst een contract gegund aan een private spoorwegonderneming in het langeafstandsvervoer. De Tsjechische staatsspoorwegen ČD grepen mis.

Het contract betreft de sneltreindiensten tussen bierstad Pilsen en de stad Most in het geïndustrialiseerde noorden van Tsjechië. GW Train Regio rijdt deze treindienst vanaf 11 december. De afstand is 157 kilometer.

GW Train Regio heeft vier dieseltreinstellen overgenomen van Deutsche Bahn die momenteel worden gemoderniseerd in een revisiebedrijf in het oosten van Tsjechië. In het geheel vernieuwde interieur komt onder meer een rolstoeltoegankelijk toilet.

De minister van Verkeer, Dan Ťok, wil alle langeafstandsverbindingen in Tsjechië op basis van concurrentie in de markt zetten. Overigens is het reizigersvervoer per trein in Tsjechië al geheel geliberaliseerd. Zo rijden tussen Praag en staalstad Ostrava, behalve ČD, ook Regiojet en Leo Express. En in de regio Praag rijdt Arriva voor eigen rekening en risico een eigen voorstadsdienst in concurrentie met ČD.

Inmiddels praten ČD, GW Train Regio, het ministerie en twee regio’s over wederzijdse acceptatie van treinkaartjes en integratie van deze kaartjes in het landelijke spoorwegsysteem. Het ontbreekt nog aan regels op dit vlak.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook