Mbo-ers gaan vooral extra reizen in het dal

Mbo-ers gaan vooral extra reizen in het dal

door in rubriek reizigers
Reacties uitgeschakeld voor Mbo-ers gaan vooral extra reizen in het dal

Mbo-studenten onder de 18 gaan vanaf januari 10.000 extra reizen maken per dag in de regio Utrecht. Met name in de daluren, zodat U-OV geen extra bussen hoeft in te zetten.

U-OV heeft onderzoek laten doen naar het aantal extra reizen van mbo’ers onder de 18 jaar. Zij krijgen per 1 januari een OV-studentenkaart. Uit een enquête onder 300 van deze studenten, plus landelijke cijfers van DUO, komt de verwachting dat het aantal reizen onder mbo-ers in de regio Utrecht met ongeveer 41 procent toeneemt. Dat leidt tot een kleine 10.000 extra verplaatsingen per ov.

De doelgroep reisde al volop met het ov naar school. De verwachting is dat de jonge mbo-ers nu ook voor visite, winkelen, verenigingsleven en bijbaantjes in het ov stappen. Tachtig procent van de extra reizen hebben een recreatief doel. De studenten zullen dus vooral extra in het dal en in het weekeinde gaan reizen. Dan heeft het Utrechtse ov voldoende capaciteit.

Voor werk gaan de mbo-ers ongeveer 1000 extra reizen maken in de spits, en voor school nog eens 600 reizen. Het grootste deel van de studenten gaat naar de mbo-instellingen aan de Vondellaan in Utrecht, vlak bij station Vaartsche Rijn. Door de recente opening van dat station zijn er geen extra maatregelen nodig om de vervoerstroom op te vangen.

Voor de ongeveer 70 extra reizen van en naar Amersfoort volstaat de uitbreiding van lijn 72 in de spits. In versterking van het ov naar de onderwijsinstellingen in Overvecht-Zuid en Kanaleneiland was al voorzien.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook