Vlaanderen maakt geld vrij voor trambus

Vlaanderen maakt geld vrij voor trambus

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Vlaanderen maakt geld vrij voor trambus

Vlaanderen reserveert 90 miljoen euro voor de realisatie van een trambus. Vanaf 2019 moeten dubbelgelede bussen grotendeels op vrije baan gaan rijden tussen de Heizel in Brussel en luchthaven Zaventem.

Vlaams Minister Ben Weyts van Mobiliteit maakt 60 miljoen vrij voor de aanleg van de infra, 30 miljoen is bedoeld voor de bussen. Het tracé is licht gewijzigd en ingekort ten opzichte van het onderzoek dat De Lijn eerder liet uitvoeren naar de trambus. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het tracé wordt vertramd in het kader van het Brabantnet, maar daar wil Weyts niet op wachten.

De opening is voorzien in 2019, wanneer de Brusselse Ring op de schop gaat. De trambus moet zo een aantrekkelijk alternatief worden voor de auto. De busbaan gaat vanaf de Heizel, vlakbij het Koning Boudewijnstadion en het Atomium, via Strombeek-Bever, Vilvoorde en Diegem naar Zaventem. In het aanvankelijke onderzoek zou het Universitair Ziekenhuis van Jette het startpunt worden, maar dat gedeelte is geschrapt.
 
 
busbus_naar_zaventem
 
 
Reizigersorganisatie TreinTramBus liet zich eerder al kritisch uit over de plannen voor een trambus. Zij ziet de dubbelgelede bussen eerder als oplossing voor middelgrote steden. Wie de bussen mag gaan bouwen, is nog niet bekend. De klus moet Europees worden aanbesteed. Wel lanceerde Weyts het plan eerder dit jaar tijdens een bezoek aan Van Hool. Die leverde de dubbelgelede ExquiCity nog niet in eigen land, maar wel onder meer aan Metz. In het bijbehorend persbericht van De Lijn is ook die bus te zien.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook