GVB stopt met contant geld op de bus

GVB stopt met contant geld op de bus

Met ingang van 26 maart is het niet meer mogelijk om contant te betalen op Amsterdamse bussen. De Vervoerregio heeft GVB daarvoor toestemming gegeven. Per 1 januari 2018 is het helemaal gedaan met cash in het Amsterdamse ov.

Het contant betalen op de nachtbussen stopt al eind deze maand. Het GVB zet mobiele serviceteams in bij drukke haltes om reizigers te informeren over de voorverkoop. Sinds vorig jaar kunnen nachtreizigers al reizen op saldo, wat het aantal contante betalingen volgens GVB al fors heeft verminderd. Bovendien konden mensen met een kleine beurs in oktober en december tegen een sterk gereduceerd tarief een OV-chipkaart met reissaldo kopen. Die actie wordt in maart en april herhaald.

Tram wordt grote omslag
Een serie overvallen op buschauffeurs begin 2016 was aanleiding om de kaartverkoop te stimuleren bij kaartautomaten en voorverkooppunten in de stad (winkels, hotels en servicebalies) en op luchthaven Schiphol. Het contant afrekenen van kaartjes op een voertuig kan volgens GVB bovendien zorgen voor oponthoud bij de halte. De meeste reizigers die hun kaartje contant afrekenen zijn toeristen. Die nemen volgens GVB vooral de tram, waar het per 1 januari volgend jaar niet meer mogelijk is om contant te betalen. “Dat wordt echt de grote omslag”, aldus Eric Bosman van GVB. Jaarlijks verkoopt het vervoerbedrijf volgens hem 8,2 miljoen losse kaartjes op de tram, tegenover een kleine 2 miljoen op de bus.

De verkoop van dag- en kinderkaarten werd begin 2016 al van de bus gehaald. Ook begon GVB meteen met het inbouwen en testen van pinapparaten in alle 200 bussen. Mochten reizigers toch vergeten zijn om vooraf een kaartje te kopen of onvoldoende saldo op hun OV-chipkaart hebben, dan kunnen ze betalen met pinpas of creditcard.

Lees ook: GVB plaatst pinapparaten in tram en bus

Rover: Veel te vroeg
Reizigersvereniging Rover vindt de uitfasering van contant geld op de bus veel te vroeg. “Contant geld is nog altijd een wettig betaalmiddel”, aldus Rover-woordvoerder Chris Vonk. “Wat doe je straks dan met een reiziger die geen OV-chipkaart of pinpas heeft? Laat je die dan gewoon staan?”

Ook minder cash op Brabantse bussen
Ook Arriva breidt het niet meer accepteren van contant geld verder uit. Sinds 1 oktober is het op de Tilburgse stadsdiensten niet meer mogelijk om na 19.00 uur cash te betalen. Die regeling wordt per 1 februari uitgebreid naar Breda en ‘s-Hertogenbosch, zo laat de vervoerder weten. Het komende jaar rust Arriva alle bussen in Brabant uit met een nieuw ticketapparaat, waardoor de chauffeur geen vooraf gedrukte kaartjes meer hoeft mee te nemen. Ook Arriva streeft ernaar per 1 januari volgend jaar geen cash meer op de bus te hebben.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

3 reacties

 1. P. SMit
  15 februari 2017 om 01:09

  Openbaar vervoer moet openbaar zijn, niet alleen voor plastic-houders.

 2. e d
  26 maart 2017 om 14:38

  en de touristen zijn de dupe. Die hebben geen nl pinpas en moeten bij creditcard een toeslag betalen wat per kaartje 5 tot 10 euro extra kost. Duur ritje.

 3. Is 2018 het jaar waarin contant geld definitief verdwijnt? - VICE Money
  2 januari 2018 om 10:34

  […] maar met je pas betalen, maar sinds afgelopen jaar kun je ook bij het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB niet meer met contant geld de bus pakken. Ook busbedrijven Keolis en Arriva besloten over te […]

Lees ook