GVB plaatst pinapparaten in tram en bus

donderdag 7 april 2016
timer 3 min

GVB in Amsterdam gaat vanaf september pinapparaten installeren in al haar bussen en trams. Het afschaffen van contante betalingen is nog niet aan de orde.

GVB plaatst in totaal 550 pinapparaten in de ongeveer 200 bussen en 200 trams. In elke tram met conducteur komen twee toestellen. In de bus en in trams zonder conducteur wordt één pinapparaat geïnstalleerd. De bussen zijn het eerst aan de beurt. Het doel van GVB is om de contante betalingen aan boord van de voertuigen terug te brengen tot nul.

De afgelopen maanden zijn zes buschauffeurs van GVB overvallen. Eerder dit jaar schafte GVB al de verkoop van dagkaarten af op de bus. Daardoor is de hoeveelheid geld in de bus zodanig gedaald, dat een overval nauwelijks meer loont. Om de contante betalingen volledig af te schaffen heeft GVB toestemming nodig van de Stadsregio Amsterdam.

De helft van de reizigers die nu een kaartje kopen aan boord van een Amsterdamse tram of bus zijn toeristen, die niet altijd met een bankpas kunnen betalen. Daarom wil GVB de wederverkoop via hotels en toeristische plaatsen opvoeren. Ook komen er extra verkoopautomaten bij stations en op haltes. GVB verkoopt nu nog zo’n 30.000 kaartjes per dag aan boord van bus en tram.

Apeldoorn
In de strijd tegen overvallen op de bus wil Syntus het weren van contant geld terugdringen via een landelijke aanpak. Maandagavond werd nog een buschauffeur van Syntus in Apeldoorn overvallen. Een beveiligingsbedrijf voert extra surveillances uit op het busstation van Apeldoorn en op diverse buslijnen. De vakbonden willen dat het contant geld per 1 januari 2017 uit de bus is verdwenen. Syntus komt voor 1 mei met een plan van aanpak.

Volgens Syntus werkt het weren van contant geld op de bus alleen als dit bij alle vervoerders tegelijkertijd wordt ingevoerd. In FMN-verband (regionale vervoerders) en met de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie wordt gesproken over een landelijke oplossing.

Almere
Met een staking van buschauffeurs in de ochtendspits zette de FNV dinsdag druk op de gemeente Almere. Ook Almere wordt geplaagd door overvallen op de bus. De vakbond wil dat het bestek voor de aanbesteding van de nieuwe concessie (2018-2027) wordt aangepast. De gemeente zou de sociale veiligheid op de bus als basis moeten opnemen. Daar wil wethouder Frits Huis vooralsnog niet op ingaan.

FNV Streekvervoer eist dat contant geld in Almere vanaf begin 2018 van de bus verdwijnt. De achterdeuren van de bussen moeten worden voorzien van toegangspoortjes, zodat je daar alleen nog met de OV-chipkaart binnen kunt. En bij de chauffeur moet een veiligheidsruit komen die met een druk op de knop omhoogschuift als hij wordt bedreigd. Bovendien moet de gemeente meer geld uittrekken voor beveiligingspersoneel, aldus de bond.

Langzamerhand wordt het toch écht duidelijk welke blunder (of was het tactiek) Neelie Kroes als OVVD-minister maakte (2009) toen ze de vervoersbazen de kans gaf om de ontwikkeling van het nieuwe betaalsysteem volledig naar hun hand te zetten. De 2e Kamer -altijd druk voor de Bühne, met onderlinge politieke spelletjes of Zwarte Pieten, plus onder druk van autolobbyisten, 130 km-asfaltboeren en wie weet ook voor de gelegenheid voorzien van "proef"-chipkaarten gevuld met automatisch opladend NS-saldo-, heeft dit laten gebeuren zonder de verantwoordelijke onder- of bovenministers naar huis te sturen.
Uit het rapport van de TU-Delft (02-2014) maak ik op dat die OV-chipkaart pas over 5 jaar kan deugen en die kennis was al een half jaar vóór de verplichte invoering op het Spoor bekend bij overheid en treinbazen.
Zoals de Nationale Ombudsman de 'Blauwe Envelop' terugfloot bij de Belastingdienst lijkt het me ook een verzoek waard om voor de 500.000 senioren-reizigers hun probleemloze papieren kortingkaartjes uit de automaat terug te vorderen; evenals de Strippenkaart voor de zo-nu-en-dan reizenden en toeristen. Ik denk dat ook onze buschauffeurs trein- en trambegeleiders daarmee zeer gebaat kunnen zijn.
Een nieuwe Parlementaire Enquête in aansluiting op Betuwelijn, HLS en FYRA zal over de OV-chipkaart c.a. ook veel licht kunnen brengen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
GVB plaatst pinapparaten in tram en bus

Nederland 2014 R-net bussen. Amsterdam en Station Amstel. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »