Bouw Haagse fietsenstalling gestart

Bouw Haagse fietsenstalling gestart

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Bouw Haagse fietsenstalling gestart

De bouw van de fietsenstalling onder het voorplein van Den Haag Centraal is deze week gestart en is over twee jaar klaar. Met 8.500 stallingsplaatsen is het een van de grootste in Nederland.

De fietsenstalling wordt één laag onder het hele Koningin Julianaplein en wordt verbonden met de bestaande stalling. De hoofdentree voor fietsers komt bij het kruispunt Bezuidenhoutseweg/Rijnstraat. Een rolband leidt de fietsers naar beneden. Vanuit de stalling lopen de reizigers direct de stationshal in.

Intern fietspad
In de ontvangstruimte van de fietsenstalling kunnen de reizigers in- en uitchecken met de OV-chipkaart. Het stallen is de eerste dag gratis. Via een breed intern fietspad rijdt de fietser naar een vrije plek. Per rij geeft het fietsmanagementsysteem aan hoeveel plekken nog beschikbaar zijn.

Als de stalling in februari 2018 klaar is, komt er een groot nieuw gebouw op het Koningin Julianaplein met appartementen, horeca en winkels. De groene inrichting van het plein zorgt voor een natuurlijke verbinding tussen het station, het centrum en de Koekamp.

Hoogglans
In het ontwerp van de architect staan ruimte en licht centraal. Het betonnen plafond wordt in hoogglans gecoat, zodat de kolommen door hun eigen weerspiegeling langer lijken en de ruimte hoger wordt ervaren. Leidingen en lichtspots worden in het beton opgenomen. Met goede verlichting en camera’s moet de reiziger zich prettig voelen in de fietsenkelder.

Gekleurde lijnen
Op het plafond en de vloer geven gekleurde lijnen de routes weer. De gele lijnen zijn bedoeld voor de voetgangers richting de trein, de groene lijnen voor de fietsers. De reizigersinformatie staat op blauwe borden, die centraal worden opgehangen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook