Van Boxtel schreeuwt om spoormiljarden

Van Boxtel schreeuwt om spoormiljarden

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Van Boxtel schreeuwt om spoormiljarden

NS-topman Roger van Boxtel vindt dat het nieuwe kabinet een forse investering moet doen in het spoornetwerk. “Anders stevenen we af op een infarct.”

Dat zei van Boxtel tijdens de presentatie van het jaarverslag van NS. “In het MIRT is er bezuinigd op het spoor. Dat kan zo niet langer”, zei de NS-CEO tijdens de presentatie.

Hij haalde een vaker gebruikt adagium aan: Nederland is geen vol land, maar een lege stad. “Maar als je het vergelijkt met andere stedelijke gebieden om ons heen, blijven we ver achter bij bestedingen in het openbaar vervoer”, aldus Van Boxtel. Als voorbeeld noemde hij Londen, waar 50 procent van alle verplaatsingen met het ov gebeurt en Parijs, dat op dit moment 35 miljard investeert in Grand Paris, een stelsel van voorstadstreinen.

“In Nederland hebben we RandstadRail, maar daar blijft het bij. We zouden in Nederland veel meer moeten investeren in lightrailoplossingen”, zei Van Boxtel. Als concreet voorbeeld noemde hij het traject tussen Amsterdam, Schiphol, Leiden en Den Haag. “Daar moeten we nu al alle zeilen bijzetten om de mensen te vervoeren.” Volgens Van Boxtel is wachten geen optie: “De schop moet nú de grond in. Anders zijn we vijftien jaar te laat.”

In een breder verband klopte de sector eerder ook al bij de politiek aan om geld. De breed gedragen Mobiliteitsalliantie, met onder meer spoorbedrijven, maar ook RAI en de Fietsersbond, pleitten onlangs voor een miljard euro per jaar aan extra investeringen in het ov.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook