Waterbus ook naar Schiedam en SS R’dam

Waterbus ook naar Schiedam en SS R’dam

Vanaf 1 mei vaart de Waterbus ook naar Schiedam en de SS Rotterdam. Daarvoor gaat de dienst wel minder varen in de stillere avonduren en in de winter.

De nieuwe lijn 181 vaart straks tussen Rotterdam Heijplaat-RDM en Schiedam, halte Maasboulevard. De lijn is bedoeld om de drukke hoofdlijn 18 (tussen de Erasmusbrug en Heijplaat-RDM) te ontlasten, met name tussen de St. Jobshaven en Heijplaat. “Uit reizigersonderzoek is gebleken dat veel reizigers uit Schiedam nu opstappen op de St. Jobshaven om naar de Heijplaat te varen”, legt Waterbus-directeur Gerbrand Schutten uit. “Met name in de spits zien we dat er veel vraag is op lijn 18, terwijl we al met twee grote schepen varen. Op z’n goed Nederlands: we zitten ramvol dan.”

Om de druk op lijn 18 te verlichten, pendelt lijn 181 straks doordeweeks in de spitsuren in 10 minuten heen en weer tussen Schiedam en Heijplaat-RDM. Een kaartje kost 1 euro. Betalen met de OV-chipkaart is ook mogelijk. Voor de dienst zet Waterbus de Aqua Fox in, een klein type catamaran.

De extra lijn wordt gefinancierd met een bijdrage uit het programma Beter Benutten en door vaarten in de stillere uren in de avond en in de winter te schrappen. Schutten: “In de praktijk blijkt dat dan weinig mensen meegaan. Soms varen die boten leeg rond.” Een deel van het risico ligt bij het bedrijf zelf.

Naast een halte in Schiedam – een langgekoesterde wens van de stad – wordt de halte Katendrecht een paar honderd meter verplaatst naar de SS Rotterdam. Het drijvende hotel en partycentrum heeft nu nog alleen een stop voor de Watertaxi. “We denken dat we met het stoppen bij de SS Rotterdam ook een hoop nieuwe passagiers kunnen trekken”, aldus Schutten.

3 reacties

 1. Frans Eekhout
  28 april 2017 om 23:07

  Goed dat de bereikbaarheid met o.a. de s.s. Rotterdam verbeterd wordt met deze waterbus als aanvulling op de bus naar metro station Rijnhaven. Tevens wordt het maritieme karakter versterkt en komt de mobiliteit alleen maar ten goede !

 2. abaanders
  5 mei 2017 om 17:05

  Maar kijk eens op de site van de Waterbus als je de tijden zoekt. Op hun reisplanner heet de halte nog steeds Katendrecht, maar de planner doet het wel. De meeste kaartjes zijn verouderd. Net als de dienstregelingstabellen dateren ze uit 2014. De hele lijn 18 staat daar niet op. Veel links werken niet. Zo bevorder je de maritieme bereikbaarheid niet echt.

 3. Boers
  22 mei 2017 om 17:21

  Waar meert de boot af in Rotterdam als ik op heyplaat ben opgestapt vanuit schiedam

Lees ook