Eurostar laat Schiphol links liggen

Eurostar laat Schiphol links liggen

door Maurits van den Toorn in rubriek artikel, hoge snelheid
7 reacties

Eind dit jaar begint Eurostar met de directe treindienst Amsterdam–Rotterdam–Brussel–Londen. De Eurostar zal niet stoppen op Schiphol en in Antwerpen.

De paspoort- en veiligheidscontroles vinden voor het instappen plaats op de stations, de reizigers worden tijdens de hele reis van iets minder dan vier uur niet meer gestoord. Op de perrons van station Schiphol is geen ruimte voor het inrichten van checkpoints. Reizigers die daar zouden instappen, hadden dan in Brussel de trein uit gemoeten voor de noodzakelijke paspoort- en veiligheidscontrole.

Niet wenselijk, vindt Marjon Kaper, directeur van NS International. “We hebben gekozen voor het comfort van een ononderbroken reis”, verklaart ze het besluit om de luchthaven over te slaan. “De markt is gericht op Amsterdam en Rotterdam. Bovendien verwachten we dat mensen die naar Schiphol gaan, of daar al zijn, toch voor het vliegtuig zullen kiezen.”

Met zo’n zestig vluchten per dag tussen Amsterdam en Londen en (voorlopig) slechts twee treindiensten ’s ochtends en aan het einde van de middag is een combinatie van ‘plane & train’ ook niet makkelijk te maken. Eurostar ziet graag op korte termijn een derde verbinding midden op de dag, maar NS International wil eerst zien hoe de markt zich ontwikkelt.

Antwerpen
Mogelijk komt er in een later stadium alsnog een stop in Antwerpen, maar dat is een keuze van Eurostar en haar partner NMBS. In Brussel staat de trein 27 minuten stil, dus dat biedt ruimte voor het inlassen van een extra stop.

Kaper benadrukt de voordelen van de trein ten opzichte van het vliegtuig. “Je vertrekt en komt aan in het hart van de stad, de treintijd is tijd voor jezelf waarin je kunt werken of je ontspannen, en de trein is veel gunstiger voor het milieu dan het vliegtuig.”

Wanneer de treindienst van start gaat is nog niet duidelijk. Het streven is nog voor het eind van dit jaar te gaan rijden – Eurostar-CEO Nicolas Petrovic: “Voor Kerstmis!” – maar dat is afhankelijk van de toelating van de e320-treinstellen van Eurostar op het Nederlandse net. Er zijn twee periodes van testritten geweest die geen grote problemen aan het licht hebben gebracht, maar de toelating hangt op enkele software-updates van de beveiligingsapparatuur.

Nieuwe treinen
Eurostar presenteerde vandaag in Brussel de nieuwe treinstellen van het type e320 door voor het eerst zo’n trein op de dienst Londen–Brussel in te zetten. De zeventien treinstellen van Siemens doen al enige tijd dienst tussen Parijs en Londen. Ze zijn een verre nazaat van de ICE-treinstellen die tussen Amsterdam en Keulen/Frankfurt rijden.

Het interieur biedt hedendaags comfort met wifi, stopcontacten bij alle zitplaatsen en ‘on board entertainment’ dat de reizigers kunnen streamen op hun mobiel of tablet. De nieuwe treinen zijn duidelijk ruimer dan hun voorgangers waarmee de Eurostar-dienst tussen Brussel, Parijs en Londen in 1994 van start is gegaan. Die zijn ontworpen voor het kleinere Britse profiel van vrije ruimte omdat ze aanvankelijk nog op klassieke trajecten in England moesten rijden. Bovendien waren er (nooit gerealiseerde) plannen voor doorgaande diensten naar het noorden van het land. Een deel van die treinen wordt momenteel gemoderniseerd, terwijl ook een aantal stellen naar de sloop gaat. Voor de dienst naar Nederland komen alleen de nieuwe e320-treinen in aanmerking.

7 reacties

 1. Jan-Kees Verschuure
  24 mei 2017 om 17:00

  De bediening van Schiphol was in de gunning van het vervoer op de HSL Zuid nog doorslaggevend. Hogesnelheidstreinen zouden destijds juist op de afstand Londen-Amsterdam het vliegverkeer vervangen. Kenmerkend voor de verschraling van het spooraanbod.

  • asierts
   30 mei 2017 om 11:57

   @Jan-Kees: ik snap ff niet wat de HSL-gunning te maken heeft met de Eurostar. Eurostar rijdt toch vrij als grensoverschrijdende vervoersdienst, buiten de NS-concessie om? Of toch niet? Wie weet hoe het zit?

 2. Frans Eekhout
  30 mei 2017 om 09:52

  Als men Schiphol Plaza binnenkort gaat verbouwen c.q. aanpassen, waarom dan ook niet tegelijk de mogelijkheid maken om reizen met de Eurostar te realiseren ? De perrons zijn 400 meter lang en met enige vorm van creativiteit moet het mogelijk zijn om de incheck procedure voor de trein – als alternatief voor het vliegtuig – op een perron daarop aan te passen. Geef de reiziger een extra keuzemogelijkheid per trein naar Londen, dat komt het milieu alleen maar ten goede !
  Frans Eekhout

 3. Frank Menger
  31 mei 2017 om 06:52

  De casus Eurostar geeft meteen ook de knelpunten weer in een slecht ontworpen HSL lijn? Zie de permanente spanningsbruggen bij de stations, terwijl in Frankrijk/Duitsland voor dit soort treinen exclusieve corridor ingebouwd zijn zie in verbinding Berlijn – München: http://www.vde8.de/—_site.index..ls_dir._function.set__lang_lang.en_likecms.html

  Station Schiphol barst planningstechnisch uit zijn voegen daar past als stoppende trein de Eurostar al niet meer tussen. Wil Schiphol deel groei opvangen dan moet separaat station HSL/IC komen; dus onder het huidige station. Dat het bestaande station ruimte biedt aan sprinters en metro. Dus feitelijk tijdelijk logisch dat Eurostar overslaat. Maar Nederland schendt ook dus EU afspraak door missen koppelingen HSL met luchtvaart in Witboek Transport. In dit punt is Schiphol haar Duitse concurrentie vele malen beter voorbereid zie Frankfurt am Main of Köln/Bonn? Bij de laatste kan rustig de vraag gesteld worden in hoeveel jaar dat de Eurostar daar ook gaat rijden? Via Luik.

 4. Frank Menger
  31 mei 2017 om 06:59

  @asierst @JanKeesVerschuure De grensoverschrijdende treindiensten zijn buiten de concessie om. Vraag elke specialist in aanbestedingen maar naar de Spoorpakketten 2 tot en met 4 van de EU. Prorail moet ze zelfs toelaten. Zie in deze kaders ook de tik op de vingers van de EU rondom heractiveren treinverbinding via Beneluxlijn door Arriva.

 5. LexBoersma
  4 juni 2017 om 06:56

  Een ander voordeel van de Eurostar tov het vliegtuig is dat deze maar liefst 27 minuten stil kan staan in Brussel . Dat betekent nog meer tijd om comfortabel te werken.

 6. Win
  11 juli 2017 om 23:13

  Waarom stopt de Eurostar 27 minuten in Brussel?

Lees ook