Abellio biedt op South Eastern Franchise

Abellio biedt op South Eastern Franchise

Abellio is in de race om een van de drukst bereden concessies van Groot-Brittannië binnen te halen. Samen met de East Japan Railway Company en het eveneens Japanse Mitsui wil de NS-dochter vanaf december volgend jaar gaan rijden ten zuidoosten van Londen, inclusief binnenlandse diensten over de hsl.

De South Eastern Franchise heeft alle stoptrein- en forenzendiensten tussen Londen en het graafschap Kent, waaronder Dover, Ashford en Folkestone. Binnen de concessie vervoert Govia (een joint-venture tussen Go-Ahead en Keolis) nu zo’n 640.000 passagiers per dag met bijna 2000 ritten. In de nieuwe concessie moet de samenwerking met de infrabeheerder Network Rail verbeteren, moet het het makkelijker worden om als reiziger je geld terug te krijgen in geval van bijvoorbeeld vertraging en moet de vervoerder werk maken van smart ticketing. Ook de voltooiing van de spoorprojecten Crossrail en Thameslink zullen van invloed zijn op de concessie.

Naast het consortium waarin Abellio zit, is ook de huidige uitbater Govia een van de geselecteerde bieders. De andere twee zijn Stagecoach en nieuwkomer Trenitalia. De Italiaanse spoorwegmaatschappij kreeg twee jaar geleden toestemming om te bieden op Britse spoorconcessies en doet dat nu voor het eerst. Abellio werkte al eerder samen met beide Japanse bedrijven om de concessie West Midlands binnen te halen. Deze maand wordt de winnaar bekend. In oktober gaat die van start.

Abellio biedt niet mee op de concessie West Coast Mainline. De winnaar mag ook de eerste diensten gaan verzorgen op de nog aan te leggen hogesnelheidslijn HS2 tussen Londen en Birmingham. De geselecteerde bieders zijn drie consortia: een met First en Trenitalia, een met MTR Corporation (Hong Kong) en Guanshen Railway Company (China) en een met Stagecoach, Virgin en SNCF. Het is voor het eerst dat het Franse staatsbedrijf het rechtstreeks gaat proberen op Brits grondgebied.

Eén reactie

  1. Sjaak Polak
    26 juni 2017 om 14:33

    Hallo redactie,

    Bedankt voor dit bericht. Is er een bron voor de bekendmaking dat Abellio de West Midlands franchise heeft gewonnen? Department for Transport heeft officieel nog niks bekend gemaakt dacht ik maar ik kan het mis hebben.

    Alvast bedankt.

Lees ook