‘België trekt geld uit voor Mol-Hamont’

‘België trekt geld uit voor Mol-Hamont’

De Belgische federale regering is bereid om met geld over de brug te komen voor de elektrificatie van de spoorlijn Mol–Hamont. Dat meldt het Vlaamse TV Limburg. Voor elektrificering van het grensbaanvak tussen Hamont en Weert loopt nog altijd een haalbaarheidsonderzoek.

Vlaanderen en Nederland spraken vorig najaar tijdens de Vlaams-Nederlandse top af om te kijken hoe de spoorverbinding tussen Antwerpen en Weert verbeterd kan worden. Vlaanderen had de elektrificatie van het stuk tussen Mol en Hamont (700 meter voor de Nederlandse grens) tot topprioriteit verklaard, maar moest voor geld wel naar de federale overheid in Brussel, die gaat over de spoorwegen.

Volgens TV Limburg is een akkoord nu ophanden. In juli zou het geld definitief moeten worden toegekend. Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten dat daar formeel nog niets over bekend is, maar dat het wel een actueel onderwerp is.

Elektrificatie van de 9 kilometer op Nederlands grondgebied zou ongeveer 16 miljoen euro kosten. De provincie Limburg is bereid de helft te betalen, de gemeente Weert heeft 2 miljoen gereserveerd. Er loopt nog een haalbaarheidsstudie die deze zomer wordt afgerond. Of er daadwerkelijk nieuw geld wordt vrijgemaakt door het ministerie, is waarschijnlijk een zaak van het nieuwe kabinet.

3 reacties

 1. Consument
  24 juni 2017 om 22:14

  Wat een geldverspilling die elektrificatie, de dieseltreinstellen voldoen nog prima.

 2. WIC
  27 juni 2017 om 23:49

  Geldverspilling????
  De kosten van de elektrificatie zijn in 4 jaar terugverdiend, naast het verbeterde comfort voor de reiziger en de winst voor het milieu.

  • Consument
   28 juni 2017 om 09:17

   Meer comfort moet ik nog maar zien, de varkenneus of de Breaks zullen bij verlenging op dit traject gaan rijden en die zijn niet bepaald comfortabeler.

Lees ook