Luxemburgse tram maakt eerste testrit

Luxemburgse tram maakt eerste testrit

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Luxemburgse tram maakt eerste testrit

De tram van Luxemburg heeft haar eerste testritten gemaakt. Daarmee heeft de hoofdstad van het groothertogdom weer voor het eerst sinds 53 jaar een tram. Het moet uiteindelijk een deel zijn van de chronische verkeersopstoppingen in de stad.

De tram reed op woensdagochtend in de stromende regen een eerste voorzichtige proeftit vanaf het tentoonstellingscomplex Luxexpo.

Voor de lijn, die in eerste instantie moet gaan rijden tot het Centraal Station, zijn 21 Urbos-trams van CAF aangeschaft die deels rijden op bovenleiding en deels op batterijen.

Is september volgen de eerste instructieritten. Met ingang van de dienstregeling 2018 moeten de eerste trams gaan rijden tussen Luxexpo en de Hertogin Charlottebrug (ook wel bekend als de Rode Brug) over een lengte van 8 kilometer.

Ruggengraat
De voltooiing van het 16 kilometer lange traject tussen het vliegveld van Luxemburg en Cloche d’Or in het zuiden is voorzien voor 2021. De tram wordt de ruggengraat van een compleet vernieuwd ov-systeem in Luxemburg.

Nu nog rijden er kriskras bussen door de stad die veelal vast staan in het drukke autoverkeer. 85 procent van alle reizen maken bewoners en bezoekers van Luxemburg-stad met de auto. In de stad van 115.000 inwoners komen zo’n 250.000 werknemers van elders, de helft uit de buurlanden. De noord-zuidverbinding met de tram moet de stad ontlasten met P+R-locaties aan de rand en aansluitende elektrische buslijnen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook