Fiets mag nu mee op hogesnelheidslijn
dossier Fiets

Fiets mag nu mee op hogesnelheidslijn

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Fiets mag nu mee op hogesnelheidslijn

Vanaf vandaag mag de fiets ook mee op de binnenlandse treinen die rijden over de HSL en de Intercity Brussel. Alle 42 stammen die van de HSL gebruik maken, zijn daarvoor aangepast.

De afgelopen tijd zijn alle treinen geschikt gemaakt door een rijtuig om te bouwen met een deel voor fietsen met ‘HSL-proof fietsenrek’ en grote stukken bagage. Sindsdien was het in steeds meer treinen over de HSL al mogelijk om de fiets mee te nemen, maar vanaf vandaag kan dat ook op echt elke trein van NS (Intercity Direct, Intercity Brussel, wanneer deze van de HSL gebruik gaat maken, en de intercity Den Haag – Eindhoven). Daarvoor gelden wel de standaard regels: een Dagkaart Fiets en alleen buiten de spits.

“Jaarlijks verkoopt NS ruim 750.000 Dagkaarten Fiets – er is dus duidelijk behoefte aan”, aldus NS. Van deze dagkaarten gaan er 50.000 naar andere vervoerders. In de omgebouwde rijtuigen is plaats voor vier fietsen en is er een rek voor grote stukken bagage. Onder meer de Fietsersbond als de Tweede Kamer drongen aan op een voorziening voor fietsers op de HSL. NS hield in eerste instantie vol dat dit niet mogelijk was in verband met de veiligheid.

In de Thalys moeten de wielen van de fiets nog altijd worden gedemonteerd en moet de fiets in een speciale hoes. Bovendien moet je je volgens Thalys een half uur van tevoren op het perron melden. Welke regels Eurostar voor de fiets gaat hanteren, is nog niet bekend.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook