Tien e-bussen gestart op Utrechtse lijn 1

dinsdag 5 september 2017
timer 1 min

Qbuzz rijdt sinds vandaag met 10 elektrische bussen op lijn 1 in Utrecht. Na zeven retourritten worden ze via een neerdalende pantograaf aan het eindpunt in Utrecht Noord opgeladen.

Door regelmatig tussentijds te laden hoeft Qbuzz geen extra bussen in te zetten. De frequentie op lijn 1 is 10 minuten. Qbuzz rekent er op dat de 10 e-bussen van Ebusco, die 10 dieselbussen vervangen, in de winter hun mannetje staan als ook de verwarming op elektriciteit draait. Utrecht wilde geen dieselkacheltje, die de Eindhovense e-bussen aan boord hebben.

’s Avonds kunnen de bussen energie terugleveren voor de verlichting en de wasstraat in de remise aan de Europalaan. De bussen rijden ongeveer 200 ritten per dag en vervoeren zo’n 2 miljoen reizigers per jaar. Provincie, stad en vervoerder investeerden 4 miljoen euro in het project. Als de bussen bevallen is de kans groot dat een serie van 142 dieselbussen die in 2019 worden vervangen, eveneens e-bussen worden.

Lees hoe de Ebusco elektrische bus vorig jaar presteerde ten opzichte van de concurrentie. En wat we eerder over het Utrechtse project schreven: Utrecht bindt zich voor zeven jaar aan Ebusco.

 

Waarom moeten OV-bedrijven toch zo'n kermisattractie maken van die elektrische bussen?

Ouderwets ogende bussen overigens.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.