Qbuzz onthult eerste dubbeldekker

Qbuzz onthult eerste dubbeldekker

De eerste dubbeldekker van Qbuzz is vandaag gepresenteerd. Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe, checkte als eerste reiziger in de Qliner in. Vanaf december rijden vijf dubbeldekkers onder de naam Qliner 300 op het traject Emmen-Groningen.

Lijn 300 kent al een paar jaar groeiende reizigersaantallen. Op werkdagen in de spits rijdt hij 5 tot 6 keer per uur, de bussen zijn vaak vol. Door de inzet van dubbeldeksbussen komen meer zitplaatsen beschikbaar.

Directeur Astrid Veldhuizen van Qbuzz liet eerder al weten dat sprake is van een flinke passagiersgroei op de hoogwaardige route. Capaciteit en duurzaamheid zijn de uitgangspunten en daarom besloot Qbuzz niet de frequentie op te schroeven, maar de bussen te verruimen.

Lees ook: Dubbeldekkers: hoog comfort in het ov

Het voertuig, een TDX27 Astromega, is gebouwd door de Belgische bussenbouwer Van Hool. De bus is van oorsprong een touringcar die verschillende aanpassingen heeft ondergaan: de bestuurder heeft meer ruimte, de bagageruimte en watertanks onderin zijn verwijderd, evenals het keukentje, ten behoeve van meer ruimte voor onder meer rolstoelen en staplaatsen. De achterdeur is extra breed. Dat kost een paar zitplaatsen, waardoor het totaal uitkomt op 85.

Bekijk de fotoserie:


De eerste bus was al te zien op Busworld in Kortrijk.

Qbuzz-directeur Astrid Velduizen presenteert de bus.

De zitplaatsen zijn uitgerust met onder meer usb-aansluiting en wifi.

De bus biedt plaats aan 103 passagiers.
Dubbeldekkers Qbuzz
aantal 5
type Van Hool TDX27 Astromega
lengte 14,10 meter
hoogte 4,00 meter
stahoogte (onder / boven) 181 / 168 cm
zit- / sta- / rolstoelplaatsen 85 / 17 / 1
maximum toegelaten snelheid 80 km/uur

De route:

Video:

Eén reactie

  1. R. v.d. Voort
    6 november 2017 om 19:28

    Mooie bus maar hoe is de aandrijving geregeld? Toch niet een vieze dieselmotor want daar wordt niets over vermeld.

Lees ook