150 miljoen voor extra opstelterreinen

150 miljoen voor extra opstelterreinen

Staatssecretaris Van Veldhoven van IenW maakt 150 miljoen vrij voor meer ruimte bij opstelterreinen. Dat heeft ze in een brief aan de Kamer laten weten. De extra behandel- en opstelcapaciteit is nodig, vanwege het toenemende aantal treinen.

Het geld zal vooral worden gebruikt om bestaande faciliteiten in de Randstad uit te breiden en te verbeteren. Door de groei van het aantal treinen moeten vervoerders nu soms improviseren door tijdelijke maatregelen of treinen op stations te laten overnachten. De behandel- en opstelcapaciteiten zijn bedoeld voor stalling, schoonmaak en klein onderhoud.

NS is blij met het toegezegde bedrag. Volgens de vervoerder dreigde er een parkeertekort voor treinen op het spoor te ontstaan. Dat kon voor komend jaar nog worden opgelost, maar met de instroom van meer nieuwe treinen zaten die oplossingen ook aan de rand van hun capaciteit. “Dit draagt echt bij aan een betere zitplaatscapaciteit en punctualiteit”, aldus een woordvoerder.

De vervoerder gaat samen met ProRail kijken welke plekken uitgebreid of aangepast kunnen worden. Zo zal er op bepaalde plekken bovenleiding moeten komen. Ook zijn looppaden voor medewerkers nodig en extra beveiliging.

3 reacties

 1. Jos van der Veen
  9 december 2017 om 15:20

  Logisch dat er ruimte te kort is. Dit komt niet door meer treinen, maar door meer verschillende vervoerders die allemaal een eigen opstelterrein nodig hebben. Logistiek ging dat prima toen alles nog van NS was. Nu kan een trein van vervoerder X in de weg staan voor vervoerder Y.

  Samen met het kostbare debacle op de lijn Zwolle-Kampen, Zwolle-Wierden, laat het zich niet raden wat ik vind van privatisering.

  • RobertJanRoos
   9 december 2017 om 18:23

   Gelukkig reed vroeger de trein 1 keer per uur, water de nevenlijnen echt nevenlijnen met dito product en reden er vroeger maar één type trein. Is wel heel erg simplistisch om dan zo’n conclusie te trekken. Misschien de volgende keer even de feiten erbij vermelden, aantal treinstellen, treinlengte, ja vroeger reden er zelf wel enkele 5-jes, enz. En hoe was het onderhoud vroeger? Poeplozen op de rails bijv. ipv nu de treinen met moderne toiletten? Ja vroeger was alles prima.

  • Willem van Veen
   10 december 2017 om 01:26

   Paar opmerkingen:
   1. NS is niet geprivatiseerd, alleen verzelfstandigd. Overheid is 100% aandeelhouder.
   2. Het treinverkeer groeit al jaren aanzienlijk.
   3. De opstelsporen komen in het westen. Daar is vwb reiziger verkeer NS de monopolist, afgezien van een sporadische Thalys. Dat was vroeger niet anders. Bij

Lees ook