• Provincies: bus kan niet cashless in 2018

Provincies: bus kan niet cashless in 2018

Vijf provincies willen niet dat het contant betalen verdwijnt van de bus per 1 januari 2018. Zij willen een overgangsregeling. In navolging van streekvervoerders Qbuzz en EBS, wil nu ook Keolis een overgangstermijn. Vakbond FNV kondigt acties aan.

“We hebben in mei 2016 duidelijke afspraken gemaakt: per 1 januari 2018 is de streekbus cashloos”, vertelt Wilfred Jonkhout van FNV Streekvervoer. “De vervoerders hebben handtekeningen gezet, daar houden we ze aan.”

Gewenning
De provincie Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Flevoland willen nu een langere gewenningsperiode. Zij zeggen pas achteraf op de hoogte te zijn gesteld van de gemaakte afspraken. “Onzin”, zegt Jonkhout. “Bij de ondertekening zaten de opdrachtgevers en vertegenwoordigers van ministeries aan tafel.”

In De Stentor laat woordvoerster Petra Timmer weten dat de provincie Overijssel contantloos betalen geleidelijk wil invoeren, omdat niet alle reizigers in staat zijn met OV-chipkaart of bankpas te betalen. “Daar komt bij dat het systeem om via een andere weg een kaartje te kopen, bijvoorbeeld in de Bruna, nog niet op orde is”. Petra Borsboom van de provincie Gelderland is het daarmee eens: “Contant betalen in de bus moet mogelijk blijven. Het openbaar vervoer is voor iedereen”.

Acties
Onlangs heeft de FNV de betreffende provincies een waarschuwingsbrief gestuurd. “We houden hen en de vervoerders verantwoordelijk als buschauffeurs na 1 januari worden overvallen. Als ze de datum niet halen, gaan we acties voeren”, aldus Jonkhout. “We kunnen naar de rechter, met de leden gaan staken of passagiers met contant geld gratis vervoeren.”

Vervoerders
Niet alle vervoerders zijn gevoelig voor de woorden van de opdrachtgevers, zegt de vakbondsman. “De provincie Flevoland wil uitstel, maar Keolis en Arriva rijden daar wel per 1 januari wel gewoon cashless. Daar zijn we blij mee.”

Keolis-woordvoerder Hanneke Ruiter zegt wel een overgangsfase te hanteren. “In de avonduren halen we contant geld van de bus, maar we vinden het te strikt om contant geld helemaal te verbannen van de bus.”

Dat vervoerder Qbuzz 1 januari niet gaat halen begrijpt Jonkhout niet. “Vervoerders als Connexxion en Arriva hebben een veel grotere vloot en kunnen het blijkbaar wel.” Beide vervoerders laten weten inderdaad alle bussen gereed te hebben op de afgesproken datum. “December is voor ons de overgangsmaand, zodat we op 1 januari 2018 gereed zijn”, zegt Connexxion-woordvoerder Lucas Stassen.

EBS gaat de streefdatum niet halen. Woordvoerder Jasper Vermeer zei eerder al dat EBS onvoldoende geld heeft om alle betaalsystemen voor 1 januari te vervangen. Jonkhout: “In 2016 wist EBS al dat het geld zou kosten, maar ging de vervoerder er vanuit dat de provincie Noord-Holland financieel zou bijdragen. Die doet dat niet. Het maakt mij niet uit wie er betaalt, als de afspraak maar wordt nagekomen.”

Lees ook: Niet alle vervoerders cashloos per 2018

7 reacties

 1. Anonymouse
  15 december 2017 om 03:39

  “Dat vervoerder Qbuzz die datum niet gaat halen begrijpt Jonkhout niet.”
  Leuk dat het FNV niet begrijpt dat in groningen het ov Bureau en niet de vervoerder verantwoordelijk is hier voor, en hier nu al de tweede vakbond een punt maakt wat er dus in feite niet is naar een vervoerder toe die geen verantwoordelijkheid heeft.

  “Ook EBS gaat de streefdatum niet halen. Woordvoerder Jasper Vermeer gaf eerder al aan onvoldoende geld te hebben om alle betaalsystemen voor 1 januari te vervangen. Jonkhout: “In 2016 wist ze al dat het geld zou kosten, maar ging er vanuit dat de provincie Noord-Holland financieel zou bijdragen. En die doet dat niet. Het maakt mij niet uit wie er betaalt, als de afspraak maar wordt nagekomen.”
  Een vakbond moet toch prima weten dat je geld niet uit niets kan halen, EBS heeft geen geld, is nieuw in Nederland en draait nu in 2017 voor het eerst zwarte cijfers na jaren rood, Zonder extra financiering zou EBS voor een blok hebben gestaan tussen het serieus snijden in routes voor een jaar, of het optijd invoeren van het cashloos systeem. Dat vermeld de FNV dus ook niet.

  Wat de FNV ook niet vermeld is dat FNV heel veel afspraken kan maken met vervoerders maar in sommige concessies de provincie toch echt bepaald op dit onderwerp, en dat een deel van de verantwoordelijkheid dus daar ook niet in alle gevallen bij de vervoerder ligt.

  Wat de FNV ook weglaat is het feit dat het “overvalsprobleem” bij lange na niet even groot is in alle concessies en de nood dus ook verschilt.

  Wat FNV ook weglaat hierin zijn de nadelen voor buitenlandse toeristen die dus niet altijd een in Europa compatibiel pinsysteem hebben (Daar word aan gewerkt rond de wereld, maar dat is er voor veel mensen nog niet),- die mensen zullen niet snel een Anonieme OV Chipkaart aan gaan schaffen. – Een oplossing daarvoor is er 2 jaar na het concept ook nog steeds niet.

  Conclusie: Voor de FNV is het heel makkelijk met een vingertje te wijzen zonder te kijken naar achterliggende situaties, problemen, omstandigheden, mogelijkheden en wat dit betekend voor passagiers.

  • De Leeuw
   16 december 2017 om 10:58

   FNV roeptoetert al jaren, maar geeft maat aan met hun stakingen en dit soort opmerkingen dat de reizigers voor hen totaal niet belangrijk zijn. Zonder te realiseren dat zonder reizigers hun leden straks zonder werk zijn.

 2. busdriver X
  15 december 2017 om 19:40

  Wil even reageren op mijn voorganger het Anonymousje,
  Deze persoon zegt dus dat het OV-Bureau bepaald wat er moet gebeuren met het cashloos gebeuren.
  Toch raar als de voorzitter van deze club juist zegt dat zij hier best aan willen meewerken maar dat het vervoersbedrijf hier niet aan wil omdat ze dan teveel moeten investeren in een nog 2-jarige concessie.
  Dus de waarheid is?

 3. Anonymouse
  16 december 2017 om 01:59

  Het OV Bureau is verantwoordelijk hiervoor in Groningen. (Het OV Bureau zorgt voor beheer en organisatie van het OV in Groningen, niet de vervoerder zoals elders), de vervoerder voert in Groningen en Drenthe alleen uit. – De Verantwoordelijkheid ligt hier dus bij het OV bureau.

  Tevens is het OV Bureau geen “Clubje” maar de organisatie die is aangewezen voor het management en beheer,- een taak die de vervoerder in de meeste concessies zelf heeft.
  http://ovbureau.nl/

  Tevens steunt het OV Consumentenplatform Groningen cashloos ook niet, Wel Less-cash door de mogelijkheid van pinnen

  De claim dat de vervoerder er niet aan wil is tevens gemaakt door de CNV, met kijk op het feit dat Qbuzz of concessie DAV heeft geboden, niet van het OV Bureau.

 4. R. Wilders
  16 december 2017 om 15:22

  “EBS heeft geen geld”. Eerst een concessie winnen door te laag in te schrijven en voorbij te gaan aan de geldende CAO en andere afspraken. Na een jaar de dienstregeling mogen aanpassen om de kosten te verlagen. En dan pas in 2017 zwarte cijfers schrijven!
  Het is beter om dit soort cowboys uit te sluiten en alleen in zee te gaan met bedrijven die serieus met OV omgaan.

 5. Gerrit demage
  17 december 2017 om 21:22

  De afspraken zijn met het volle verstand getekend
  Dus moeten ze nu niet terug krabbelen
  De OVCHIP werd ons chauffeurs al in 2005 (verkocht) dat we na invoering zonder geld konden op de bus
  Er zouden alleen nog OVchip kaarten geaccepteerd worden
  Nu moeten we de heren en dames aan hun afspraken houden zoals zij ook bij ons doen
  Zijn wij het met bepaalde regelingen niet eens krijgen we ook te horen
  Jammer het staat in de getekende afspraken van de cao
  Daar waren jullie allemaal bij

 6. Anonymouse
  17 december 2017 om 21:43

  @R Wilders

  – Als eerder te laag inschrijven een argument is tegen een vervoerder ( helemaal kijkend naar het feit dat dit voor EBS de 1e concessie in nederland was in waterland) dan zou geen enkele van de vervoerders winnen hier in Nederland. Ze hebben allemaal op z’n minst één keer (veel) te laag ingeschreven. Veolia (Wat toen al van connexxion was) in Limburg, Arriva in DAV, EBS in Waterland, Keolis met overijssel. Dat argument werkt dus niet heel erg, en ik ga er van uit, helemaal aangezien EBS open is geweest over het feit dat het is gebeurd, dat niet de bedoeling was en publiekelijk direct oplossingen en veranderingen is gaan aanbrengen in hun beleid en biedingen om te zorgen dat het niet wer gebeurd, niet echt een geweldig argument is. Vergeet daarbij ook niet dat in andere concessies vervoerder die te laag in hebben geschreven netwerken compleet opnieuw over hoop heeft gehaald of alles ongedaan hebben gemaakt, EBS heeft dat niet gedaan en is terug gegaan naar net zwart rijden, ipv het verkrijgen van winst uit hun eigen fouten, en bied daarbij nogsteeds een netwerk aan ver boven het peil van wat de tegenstanders mee hadden ingeschreven in Waterland.

  Ik kan geen basis vinden dat EBS aan de geldende CAO voorbij is gegaan op internet. Inclusief op deze website. – Kan je hier meer over zeggen?

Lees ook