Vlaanderen financiert mee in spoor

Vlaanderen financiert mee in spoor

De Vlaamse overheid betaalt 100 miljoen euro mee in spoorprojecten in Vlaanderen. Het is voor het eerst dat de deelstaat investeert in het spoor, dat normaal gesproken een federale aangelegenheid is. Met het geld komen 13 spoorprojecten dichterbij. Vlaams minister Ben Weyts noemt de stap ‘historisch’.

De samenwerking tussen de Vlaamse en federale overheid op het gebied van spoor is normaal gezien niet om over naar huis te schrijven, maar nu ligt er toch een principeakkoord op tafel.

Weyts had 11 prioriteiten voor zowel goederen- als passagiersverbindingen op het spoor. Daarvan waren er vier zeker van financiering, waarvan twee studies. Dankzij de mede-financiering zijn dat er nu 13 geworden. Vlaanderen investeert daarvoor wel mee in het voorstadsnetwerk rond Brussel.

De overheden trekken de portemonnee voor de volgende passagiersverbindingen:

 • Een studie naar een derde spoor tussen Lokeren en Sint-Niklaas. Ook worden al procedures opgestart, al is slechts 15 procent van de financiering van het daadwerkelijke project rond;
 • Elektrificatie Mol-Hasselt, als verlening op de elektrificatie tussen Herentals en Mol die eind 2015 gereed kwam. Na de elektrificatie kunnen treinen volledig onder de draad van Antwerpen naar Hasselt sporen;
 • Elektrificatie Mol-Neerpelt-Hamont (als onderdeel van de reactivering van de reizigersdienst tussen Hamont en Weert);
 • Een studie naar de reactivering van het baanvak Hasselt-Neerpelt (onderdeel van de voormalige spoorlijn naar Eindhoven);
 • Het verhogen van de snelheid van 40 naar 80 kilometer per uur op de spoorlijn Gent-Zelzate en het openen van 5 haltes;
 • Het reactiveren van het traject Eeklo-Maldegem en het openen van haltes in Eeklo Noord, Balgerhoeke en Maldegem;
 • Een studie naar de opwaardering van de spoorlijn Puurs-Dendermonde, waaronder elektrificatie van het spoor;
 • Een studie naar de opwaardering van de spoorlijn Aalst-Dendermonde;
 • Vier sporen tussen Gent en Brugge;
 • Vernieuwen van de haltes Hansbeke, Bellem, Aalter, Maria-Aalter, Beernem en Oostkamp.

Of de projecten allemaal op korte termijn worden aangepakt, is alleszins onzeker. Spoorbeheerder Infrabel wil daar nog niets over kwijt en wijst ook op de bezuinigingsmaatregelen waarmee de Belgische spoorwegen zich geconfronteerd zien.

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

 1. Bart Seghers
  15 december 2017 om 11:39

  Nog een kleine nuance: het gaat over:
  – het heropenen van de spoorlijnen Dendermonde – Puurs (nu een toeristische lijn met stoomlocomotieven)
  – het heropenen van Dendermonde – Aalst (nu volledig opgebroken).

  En er is nog een project:
  – Het bevorderen van de combimobiliteit in de GEN-zones Brussel, Antwerpen en Gent, de park-and-rideparkings en de fietsenstallingen (GEN: Gewestelijk Expresnet)

Lees ook