Eurostar concurreert met het vliegtuig

woensdag 21 februari 2018
timer 3 min

De Eurostar die vanaf 4 april rechtstreeks tussen Londen en Amsterdam gaat rijden, heeft de potentie uit te groeien tot een geduchte concurrent van het vliegtuig. Het wachten is nog op een directe verbinding in tegengestelde richting. En de tickets natuurlijk.

De Eurostar heeft inmiddels al behoorlijk wat testritten tussen Groot-Brittannië en Nederland achter de rug. Gisteren mocht ook een groot aantal journalisten uit binnen- en buitenland mee. Aan boord bevonden zich ook Nicolas Petrovic (CEO van Eurostar), Marjan Rintel (directeur NS Reizigers) en Heike Luijten (directeur NS International). In Amsterdam Centraal wachtte een blije Roger van Boxtel het gezelschap op.

Bekijk ook de fotoreportage: Direct per trein van Londen naar Amsterdam

De e320-trein van Siemens, een zusje van de Duitse ICE, is modern en comfortabel. De been- en zitruimte overstijgt het moderne vliegcomfort ruimschoots en ook de verplichte veiligheids- en bagagechecks zijn minder gedoe dan op het vliegveld. Bovendien mag de meeste bagage gewoon gratis mee.

Ook op prijs kan de Eurostar de concurrentie aan: een enkeltje Londen St. Pancras–Amsterdam Centraal is er vanaf 40 euro. Last-minute- en businessclassreizigers zijn natuurlijk meer kwijt: 205 tot 299 euro. Reizigers met Business Premier hoeven zich slechts 10 minuten voor vertrek te melden, in plaats van de gebruikelijke drie kwartier en ze kunnen het ticket onbeperkt wijzigen. 3 uur en 1 minuut na vertrek uit Londen sta je in Rotterdam; 40 minuten later op Amsterdam Centraal.

Van Amsterdam naar Londen is een ander verhaal. Niet alleen is het kaartje 9 euro duurder, vanwege nog niet geratificeerde verdragen moeten reizigers straks verplicht in Brussel uitstappen om daar de checks voor Groot-Brittannië en de Kanaaltunnel te doorlopen. Het is een hinderlijke onderbreking van de reis en maakt hem bovendien langer en onbetrouwbaarder. Eurostar vervoert weliswaar reizigers tussen Amsterdam en Brussel, maar door de toegewezen treinpaden is de Thalys een aantrekkelijker alternatief voor het eerste gedeelte van de reis naar Londen.

Eurostar en NS hadden het ook liever anders gezien. "Het ligt in ieder geval nu eens niet aan de trein dat we later dan gepland met een verbinding starten", merkte een betrokkene laconiek op. Petrovic rekent erop dat het afronden van het verdrag eind 2019 wel een worst case scenario is. De bal ligt nu bij de betrokken parlementen om de verdragen te ratificeren, zodat grenscontroles voor Groot-Brittannië ook op Nederlandse bodem mogen plaatsvinden.

Het was de bedoeling van Eurostar om tickets vanaf gisteren 17.00 uur aan te bieden. Dat was al rijkelijk laat; veel mensen zochten door alle media-aandacht al vergeefs op de website van Eurostar naar kaartjes. Maar ook na 17.00 uur was boeken nog niet mogelijk. Volgens Eurostar was er een technisch probleem bij een leverancier bij het boekingssysteem. Eurostar hoopt de tickets vanaf donderdag wel te kunnen aanbieden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »