Kort door de boog
dossier Innovatie

Kort door de boog

door in rubriek column
Reacties uitgeschakeld voor Kort door de boog

De opiniebijdragen over light rail buitelen over elkaar heen op congressen, in de krant en op tv. De Randstad slibt dicht. Een verkeersinfarct dreigt. De oplossing is light rail. Een miljard euro per jaar. En pensioenfondsen mogen mee-investeren.

Allianties van mobiliteitsclubs, bestuurders van metropoolregio’s en directeuren van vervoerders voeren een georkestreerde lobby voor light rail. Na megaprojecten als HSL-Zuid en Noord/Zuidlijn lijkt heavy of zware rail uit de gratie. Light rail klinkt zoveel goedkoper, moderner en sneller.

Ook NS heeft het licht gezien. Topman Van Boxtel verklaart zelfs dat andere vervoerders nieuwe lightraillijnen kunnen exploiteren, als het railvervoer in en tussen steden maar verbetert. Waarom zou Van Boxtel lobbyen voor nieuwe verbindingen van collega-directeuren Bierman (HTM), Van Huffelen (GVB) en Unck (RET)? Dat is geen altruïsme, maar opportunisme. Het bedrijf wil deze boot niet missen.

NS heeft geen idee wat light rail inhoudt. Iets dat geen Intercity is en wel metroachtige frequenties biedt? We pakken de definitie van kennisnet Railforum erbij: “Light rail is railgebonden openbaar vervoer dat gebruikt wordt op de schaal van de stedelijke regio en de stad. In tegenstelling tot trein en metro is light rail per definitie geschikt om tot op zekere hoogte te integreren in

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook