‘Miljarden in mobiliteit verkeerd geïnvesteerd’

‘Miljarden in mobiliteit verkeerd geïnvesteerd’

De investeringen in het ov kunnen met miljarden euro’s toenemen, als er maar op een juiste manier wordt gekeken naar investeringen in mobiliteit. Dat betoogde professor Karel Martens, verbonden aan de Radboud Universiteit, gisteren op het congres Happy Mobility.

Volgens Martens investeert de overheid het geld voor mobiliteit niet volgens rechtvaardige principes (in tegenstelling tot de zorg, onderwijs en huisvesting), maar gaat het uit van liefdadigheidsprincipes. Als de overheid echt volgens rechtvaardige uitgangspunten haar geld zou investeren, zou er miljarden meer in ov geïnvesteerd moeten worden. “Dat komt omdat we fundamenteel verkeerd kijken naar mobiliteit”, aldus Martens.

Lees ook het interview uit 2014 met hoogleraar Bert van Wee: ‘We subsidiëren de verkeerde reizigers’

Het ov is volgens Martens in principe toegankelijk voor iedereen, terwijl voor de auto privileges (in de vorm van bijvoorbeeld geld of een rijbewijs) nodig zijn. “Toch hebben we de afgelopen 60 jaar steeds de auto als uitgangspunt genomen in het mobiliteitsbeleid. Het ov heeft het mogen doen met lapmiddelen en willekeur. In de crisis werd er geld weggehaald bij het ov, terwijl er fors geïnvesteerd werd in wegen”, legde Martens uit.

Ook de focus op reistijd is een verkeerde. Eerder moeten we kijken naar het verplaatsingsgemak. Dat is bij ov nog vaak een ondergeschoven kindje. “Waarom zijn er files?”, vroeg Martens zich hardop af, om direct zelf het antwoord te geven: “Omdat het alternatief nog slechter is.” Congestie is wat Martens betreft geen goede graadmeter voor of zoveel mogelijk mensen goed bediend worden; wel bereikbaarheid.

Rood de bereikbaarheid met ov, donkerblauw auto’s in de spits, lichtblauw auto’s buiten de spits.

Voor de 166 postcodegebieden in Rotterdam berekende Martens hoeveel van de 750.000 banen in de regio met het ov bereikt konden worden en hoeveel met de auto binnen en buiten de spits. Het ov scoorde daarbij ver onder de maat. “Terwijl de overheid probeert om congestieproblemen op te lossen en zo de groep autorijders tijdens de spits de bereikbaarheid te geven van autorijders buiten de spits. Maar daar zit het probleem niet! Als je de mens als uitgangspunt neemt in je mobiliteitsbeleid, kom je tot heel andere conclusies.”

Wat hem betreft verdient ov een miljardenimpuls, om zo veel meer mensen gelijke bereikbaarheid te geven. “We zijn een rijk land en we kunnen dit waarmaken.” Martens pleit dan ook voor een revolutie in mobiliteit.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. vik
    16 maart 2018 om 00:15

    Vertel het aan Stientje van Eikelshoven! Vandaag nog!

Lees ook