Qbuzz van alle e-markten thuis
dossier ZE2025

Qbuzz van alle e-markten thuis

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Qbuzz van alle e-markten thuis

Inductie-, stekker- en pantograafladen, waterstof en batterij, opportunity en overnight charging. Het aantal opties om een schone busdienst te runnen lijkt eindeloos. Qbuzz, bepaald niet de grootste jongen van de klas, heeft al die technieken in huis. Vlootmanager Han van der Wal: “Ik vraag me wel af of we dit allemaal nodig hebben. 

De vervoerder uit Amersfoort heeft nogal wat variatie in elektrische bussen. In Groningen rijden sinds een tijdje waterstofbussen van Van Hool op proef. Daarbij zijn in de stad de eerste twee Q-linklijnen geëlektrificeerd met VDL-bussen die ‘s nachts aan de lader gaan en overdag aan de eindpunten van de lijnen bijladen via een opstekende pantograaf. In Utrecht rijdt Qbuzz als U-OV Optare-busjes in het centrum van de stad die via inductie aan de onderzijde worden opgeladen. En sinds kort rijden er ook tien elektrische bussen van Ebusco met grote batterijen die pas na zeven retourritten worden bijgeladen door een neerdalende pantograaf. Ook voor de nieuwe DAV-concessie bestelt Qbuzz elektrische bussen.

Kinderziektes
Een minpuntje: de Utrechtse Ebusco-bussen kwamen begin dit jaar negatief in het nieuws. Een journalist van RTV Utrecht turfde langs de weg en kwam tot de conclusie

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook