Stadsbussen grote 3 in top-20

Stadsbussen grote 3 in top-20

door in rubriek OV-klantenbarometer
Reacties uitgeschakeld voor Stadsbussen grote 3 in top-20

De stadsbussen in de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam staan voor het eerst alle drie in de top-20 van de OV-Klantenbarometer. Dat geldt ook voor de stadstrams in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Alleen de Amsterdamse stadstram scoort met plek 53 nog onder de maat.

De grootste stijger in de OV-Klantenbarometer 2017 is de regionale spoorlijn Gouda–Alphen aan den Rijn: van een 7,2 naar een 7,8. Die opmars van 0,6 punt is mede te danken aan het vervangen van oude NS-Sprinters door nieuwe R-net-treinen. Andere grotere stijgers zijn de bus in Waterland, de tram in Den Haag (nieuw materieel), de Brabantliners (minder oponthoud Merwedebrug A27) en de bus in Zuidoost-Brabant, allemaal met 0,3 punt.

In de top drie blijven dezelfde concessies staan als vorig jaar, waarbij de fast ferry Vlissingen–Breskens zelfs nog met 0,2 punt stijgt.

Top-10

1. Friese Waddeneilanden Arriva/TCR 8,6
2. veer Rotterdam–Drechtsteden Arriva/Doeksen 8,5
3. veer Vlissingen–Breskens Westerschelde Ferry 8,1
4. bus Waterland EBS 8,0
5. bus Zaanstreek Connexxion 7,9
6. streekbus Almere Connexxion 7,9
7. bus Gooi en Vechtstreek Connexxion 7,9
8. trolleybus Arnhem Breng (Connexxion) 7,9
9. trein Zwolle–Emmen Arriva 7,8
10. stadsbus Amsterdam GVB 7,8

De beste busdiensten vind je op de Friese Waddeneilanden, die nu één onderzoeksgebied vormen. De beste grote busconcessie is Waterland van EBS, op de voet gevolgd door Zaanstreek van Connexxion. De beste regionale treindienst in de ogen van de reizigers blijft Zwolle–Emmen van Arriva. De stadsbus Amsterdam van GVB stijgt met 0,2 punt en scoort als beste vervoer in een grote stad nu een uitstekende tiende plaats.

De grootste daler is de stadsbus Leeuwarden van Arriva, na een piek in 2016. Die keldert van een 7,8 naar een 7,3. Een andere daler met meer dan 0,1 punt is de bus in Midden-Overijssel van Keolis: van een 7,7 naar een 7,5.

Achterhoede

61. trein Roermond–Maastricht Randwijck Arriva 7,5
62. bus Zeeland Connexxion 7,4
63. trein Kerkrade–Sittard Arriva 7,4
64. metro Amsterdam GVB 7,4
65. streekbus Utrecht Keolis 7,4
66. stadsbus Leeuwarden Arriva 7,3
67. trein Zutphen–Hengelo–Oldenzaal Keolis 7,3
68. bus Rivierenland Arriva 7,3
69. trein Roermond–Nijmegen Arriva 7,0
70. trein Zwolle–Enschede NS 6,9

In de onderste regionen van de OV-Klantenbarometer wisselen de Maaslijn (Nijmegen–Roermond) van Arriva en de regionale treindienst Zwolle–Enschede stuivertje: die laatste treindienst van NS is nu het enige gebied dat lager scoort dan een 7. Inmiddels rijdt Keolis daar. De nieuwe regionale treindiensten Roermond–Maastricht Randwijck en Kerkrade–Sittard van Arriva op het hoofdrailnet, binnengekomen op respectievelijk plek 61 en 63, kunnen nog geen potten breken.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook