Thello wil concurreren met Thalys en TGV

Thello wil concurreren met Thalys en TGV

De Frans-Italiaanse open-accesoperator Thello wil vanaf 2020 SNCF op het Franse TGV-net gaan beconcurreren. De vervoerder, die op dit moment nachttreinen rijdt tussen Parijs en Venetië, denkt daarbij aan Brussel–Parijs en Parijs–Bordeaux.

De volle dochter van Trenitalia heeft al langer plannen om tussen Brussel en Parijs te rijden, maar tot nu toe is er nog niets van die plannen terecht gekomen. Volgens de topman van Thello is het nu echter menens en wil het bedrijf SNCF ook binnenlands beconcurreren met verbindingen van Parijs naar Bordeaux en Parijs naar Milaan.

Op dit moment rijdt Thello een nachttrein tussen Parijs over Dijon, Milaan en Verona naar Venetië en een dagtrein van Marseille langs de Middellandse Zee naar Milaan. Het bedrijf is sinds 2016 helemaal in handen van Trenitalia (de dochter van de Italiaanse staatsspoorwegen) toen het de overige 33 procent van de aandelen overnam van Transdev.

Volgens Franse media verwacht Thello-CEO Roberto Rinaudo een prijsdaling van 25 procent door het openstellen van diensten van derden op het Franse spoor. Bovendien heeft Thello ook ambities om actief te worden op regionale verbindingen in Frankrijk. Die komen vanaf 2024 op de markt.

5 reacties

 1. A.M. BERBEN
  23 maart 2018 om 17:37

  Als ik hier lees wie de eigenaar is van dit bedrijf Thello dan verwacht ik eigenlijk helemaal niets meer omtrent deze plannen te zullen gaan horen.

 2. RobertJanRoos
  24 maart 2018 om 00:29

  ??? Wat bedoel je hiermee A.M. Berben??

 3. Willem23
  24 maart 2018 om 18:10

  Ik heb nog een suggestie waar ze op zouden kunnen bieden: Alle intercity diensten die over de HSL (zouden kunnen) gaan:
  Amsterdam – Brussel
  Amsterdam – Breda
  Amsterdam – Vlissingen
  Den Haag – Venlo (Düsseldorf)

  Wel natuurlijk met materieel dat 250 km kan. Hiervoor zijn tenminste 4 opties die zich bewezen hebben:
  1. Een Zwitserse (Stadler EC250)
  2. Een Engels/Japanse (Hitachi Class 395 “Javelin”)
  3. Een betrouwbare Italiaans/Franse (Pendolino)
  4. Een Spaans/Franse (CAF/RENFE Class 120/121)

  En als Thello niet wil of zich niet kwalificeert dan zijn er zeker alternatieven zoals Arriva, NTV/Italo, Keolis of Virgin Trains.

  Heeft de NS dan ICNG over? Niet als de volgende “strecken” worden “ausgebaut” naar 200 km per uur:
  * Zwolle – Groningen
  * Amersfoort – Deventer – Hengelo (Hannover)
  * Utrecht – Eindhoven
  * Breda – Venlo (Düsseldorf)
  * Utrecht – Arnhem (Duisburg)
  * Schiphol – Den Haag (Rotterdam?)

  Dan moeten we België nog verleiden/chanteren dat spoorlijn 25 (Antwerpen-Brussel) ook naar 200 km wordt “ausgebaut”. En als we toch eindelijk in snel OV gaan investeren, laten we dan meteen de lijn Eindhoven – Maasbracht aanleggen langs de A2. Zijn de Limburgers ook blij.

  Misschien dat knappe koppen zoals Coenraad Elsveld nog eens na kunnen denken hoe deze “ausbau” tegen zo laag mogelijke investeringen gerealiseerd kunnen worden.

  Niet financieren via overheid, dat gaan ivm het financieringstekort nooit op tijd lukken, maar laat Prorail, als zelfstandig bedrijf, een paar miljard aan obligaties uitgeven. Of een transparante PPP met de aannemers, inclusief financiering en langdurig onderhoud, dan zijn financiële risico’s zoals de betonschade bij de HSL ook meteen gedekt.

  Oplossing voor volgende problemen:
  * Uitbreiding Schiphol/Lelystad niet meer nodig (laat NS, Thalys, en exploitant HSL toetreden tot de luchtvaartalliantie Skyteam) ivm snellere en frequentere treinverbindingen met Hannover, Bremen, Hamburg, Berlijn, Ruhrgebied, Frankfurt, Stuttgart, Brussel en Londen. Hierdoor kunnen de huidige vliegverbindingen vervallen.
  * (aanzienlijk) minder vlieg- en autokilometers, dus vermindering CO2 uitstoot, minder fijnstof, geluidsoverlast en minder nieuw asfalt nodig.

 4. V. Bax
  30 maart 2018 om 13:57

  Ik hoop dat iemand die ertoe doet de reactie van Willem23 heeft gelezen. Het lijkt ambitieus allemaal, maar zo NOODZAKELIJK…

  • Fred Pieters
   2 april 2018 om 22:09

   Helemaal mee eens! Wat is er aan de hand dat in de media zoveel aandacht is voor Lelystad Airport? Maak de treinverbindingen interessanter en betaalbaarder!

Lees ook