Impasse in streekvervoer: nieuwe stakingen

Impasse in streekvervoer: nieuwe stakingen

Na de landelijke staking in het streekvervoer van vorige week, wordt morgen weer in vier regio’s gestaakt. Het hete hangijzer: de te hoge werkdruk. Vakbond FNV wil alleen in gesprek als ze zwart-op-wit krijgt dat de werkdruk omlaag gaat, terwijl werkgeversorganisatie VWOV die eisen te gortig vindt.

FNV en CNV roepen buschauffeurs morgen op te staken in de regio’s Arnhem/Nijmegen, Twente en Utrecht. Spoorvakbond VVNC vraagt chauffeurs in regio Groningen en Twente te staken. “Zolang de werkgevers geen concreet perspectief bieden, gaan we door met staken”, waarschuwt Mariëtte van Dijk van vakbond FNV. “We zullen per week bekijken in welke regio’s dat is.”

Meer pauze
Volgens Van Dijk hebben de buschauffeurs te maken met een te krappe dienstregeling. “Tussen de ritten is nauwelijks tijd om te plassen of even te rusten. En sta je in de file of heeft een klant een vraag, dan ben je de pauze al kwijt”. Daarom willen de vakbonden voor iedere 2,5 uur een extra pauze van 5 minuten.

Onredelijk
VWOV-woordvoerder Tanja Copal vindt dat te ver gaan: “Iedereen is het erover eens dat de chauffeurs fatsoenlijk hun werk moeten kunnen doen, maar deze eis is onredelijk. Omgerekend komt dan neer op een loonsverhoging van 4 procent, bovenop de 8,3 procent verhoging in drie jaar die al geëist wordt.”

Daarom heeft de werkgeversorganisatie voorgesteld om bemiddelaars in te zetten, die zonder vast voorwaarden een verkenning doen. “De FNV wil dat alleen als wij van tevoren aan die eis voldoen”, zegt Copal. “Maar als we dat doen, zou een bemiddelaar helemaal niet nodig zijn. Dus dat is ook onredelijk.”

In gesprek
De VWOV heeft de vakbonden inmiddels wel uitgenodigd om in gesprek te gaan over de cao-eisen, maar daarop zijn zij nog niet ingegaan, zegt Copal. FNV-woordvoerder Van Dijk laat weten dat ook niet te doen: “We willen niet praten om het praten, maar een perspectief krijgen. Zolang dat er niet komt, gaan we door met staken.”

Op dit moment hebben beide partijen nog geen oplossing om de impasse te doorbreken.

5 reacties

 1. Jan Luit
  7 mei 2018 om 15:31

  Belachelijk, het kost mij gewoon 2×8 uur en komt er dan ook nog eens 8 uur bij…24 uur aan snipperuren, het wordt tijd voor een auto.
  Ik ben toch goed voor € 1700,- per jaar aan inkomsten, zo jaag je mensen wel uit het openbaar vervoer, lijnen die worden geschrapt, belbus van de één op de andere dag weg, met als alternatief 2,5x duurdere optie!

  Kortom, net zolang doorgaan met staken tot je je zin krijgt, er zijn grenzen…

 2. Angelique
  7 mei 2018 om 16:56

  Net zoals meneer luit..omdat ik geen andere mogelijkheid heb om anders naar het werk te gaan…nu al 3x 8u aan snipperuren ingelost….en dat gaat voor mij een probleem worden extra omdat ik dit jaar eindelijk op verlate huwelijksreis zou gaan…. snap wel dat jullie willen staken en dat er wat noet veranderen…maar waarom moeten de passagiers hier onder leiden…..en ook ik heb betaal voor een maandabbonement…nu dan toch 3 dagen niet kunnen reizen dus gebruik maken van de dienst waarvoor betaalt vind het erg jammer?

 3. P.Heesakkers
  7 mei 2018 om 17:07

  Wat is een vakbond zónder stakingen?? …. Alternatief is , koop een zuinige auto. Ga per bromfiets of de tegenwoordig opgaande lijn van electische fietsen, en snellere sportfietsen. Waarom moet de klant altijd tussen hamer en aambeeld, en z.g. acties door vervoerders op personen verhaalt worden die part nog deel hebben aan soms koppige opgezette conflicten. Vakbonden kennen ook een leegloop van leden. De bonden werken contraproductief, en kennen aan hun fantasie geen andere acties. Het is actie-armoede. Bovendien doet de bond er het zwijgen toe bij werkwilligen die er zeer zeker zijn. De busmaatschappijen doen door dit soort acties hun eigen ruiten ingooien. Het aantal passagiers zal uitgezonderd schoolgaanden sterk afnemen. Zodra deze studenten rijvaardig worden in kunde en inkomsten zullen zij het openbaar vervoer de rug toekeren. Nu al zijn de files op onze wegen groeiende.

 4. Rujd
  8 mei 2018 om 07:20

  Alleen staken in het nadeel van de werkgever, dan kiest deze al snel eieren voor zijn geld. Dus gewoon rijden maar dan wel GRATIS.

 5. Maarten Neeskens
  11 mei 2018 om 17:19

  OV stakingen zijn vervelend, maar niet het einde van de wereld. Er zijn genoeg alternatieven, zoals http://www.ikgabeamen.nl

Lees ook