In september overleg over snelle IC Berlijn

maandag 14 mei 2018
timer 2 min

NS-topman Roger van Boxtel overlegt in september met Deutsche Bahn en de regering van Berlijn of er een snellere treinverbinding kan komen tussen Amsterdam en de Duitse hoofdstad. "Wat mij betreft beginnen we van onderop met één trein per dag en bouwen we dat uit", aldus Van Boxtel.

De NS-directeur deed de aankondiging vanmiddag tijdens de startbijeenkomst van Low Car Diet. "In september wil ik tijdens InnoTrans met mijn Duitse collega's en de Berlijnse regering afspraken maken om met een snellere trein tussen Amsterdam en Berlijn te beginnen. Laten we gewoon eens bij één trein per dag beginnen. En daarna misschien nog een. Van onderop, net zo lang totdat we er zijn."

Wat Van Boxtel betreft heeft die trein slechts twee tussenstops in Nederland, bijvoorbeeld in Amersfoort en in Hengelo. "Ik sprak laatst de burgemeester van Enschede. Die hoeft helemaal geen stop in de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn", aldus de NS-topman. Dat is overigens nu ook niet het geval, aangezien Enschede niet op de route ligt. Ook in Duitsland zou de trein slechts een of twee keer moeten stoppen.

Van Boxtel wil in september in Berlijn graag zoveel mogelijk partijen om tafel om te kijken of hij de zaak vlot kan trekken. Hij gaf aan erg blij te zijn met de druk van buitenaf, zoals de petitie die gestart is door Pelle Berting. Die is inmiddels meer dan 15.000 keer ondertekend en roept op tot een verbinding die kan concurreren met het vliegverkeer. "Ik heb intern ook wel wat moeten overwinnen om de petitie te omarmen, maar wat mij betreft komt hij als geroepen", aldus Van Boxtel.

Berting is voorzichtig positief over de aankondiging van Van Boxtel. "Na het tegenvallende nieuws van twee weken geleden, waarbij duidelijk werd dat er voorlopig geen investeringen voor infrastucturele verbeteringen zijn, is dit een stap in de goede richting", aldus Berting.

Lees ook: Nieuwe locs, maar nog steeds met wissel, voor IC Berlijn

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kon nog niet aangeven of de Nederlandse overheid zich aansluit bij het initiatief van Van Boxtel. Ook kon ze nog niet zeggen of ze zich hard zal maken dat de Duitse bondsregering bij het overleg aanwezig zal zijn.

Nee, De Nederlandse regering investeert liever in Asfalt en Schiphol, maar o jé als ze voor een treinverbinding eens hun nek uit moeten steken (En daarmee de wens van de omwonenden van de luchthavens tegemoed komen om het vliegverkeer op kortere afstanden terug te dringen ten faveure van de trein).

"Ik sprak laatst de burgemeester van Enschede. Die hoeft helemaal geen stop in de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn”, aldus de NS-topman. Dat is overigens nu ook niet het geval, aangezien Enschede niet op de route ligt. "

Wat is dit nou weer voor onzin gedeelte? Heeft de NS-topman ook overleg gehad met de burgemeester van Roosendaal en vervolgens tot de conclusie gekomen dat die geen stop ambieert omdat de verbinding Amsterdam - Berlijn niet op de route ligt? ?

De burgemeester van Enschede is net als Roger van Boxtel een D66er, vandaar dat die elkaar onderling hebben gesproken, vermoedelijk is dat de enige persoon die van Boxtel in die regio nog kent.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »