Geen waterstoftrein in Noordrijn-Westfalen
dossier ZE2025

Geen waterstoftrein in Noordrijn-Westfalen

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Geen waterstoftrein in Noordrijn-Westfalen

Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR) zet een punt achter het ontwikkeltraject van de waterstoftrein. Volgens de vervoersautoriteit kan Alstom geen goede levering en onderhoud garanderen onder de voorwaarden die VRR stelde. 

Bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding op InnoTrans 2014 kwamen de partijen overeen dat er vanaf 2017 een waterstoftrein zou rijden op de RE14 tussen Essen en Borken, net over de grens bij Winterswijk. Alstom zou de Coradia iLints, die een brandstofcel gevoed door waterstof aan boord hebben, inclusief 25-jarig onderhoud leveren aan VRR. De vervoerder zou de treinen vervolgens exploiteren.

Lees ook: 14 waterstoftreinen voor Nedersaksen

De treinen zouden onder dezelfde operationele omstandigheden moeten functioneren als tradtionele dieseltreinen. Voor het economische verschil zou de bondsregering deels over de brug komen. VRR zag het vooral als een kans voor Alstom om ervaring op te doen en te bewijzen dat de technologie in de dagelijkse praktijk werkt. “Helaas kon de betreffende fabrikant niet voldoen aan de bepalingen van de Memorandum of Understanding en maakte ze om verschillende redenen geen gebruik van de kansen die een dergelijk project bood”, schrijft het VRR in pittige bewoordingen (.pdf, Duits), zonder overigens Alstom bij name te noemen.

Lees ook: Alstom presenteert eerste waterstoftrein op InnoTrans

De vervoersautoriteit is er echter van overtuigd dat een verschoning van de dieseltrajecten mogelijk is, zonder volledig bovenleiding aan te leggen. Dat is volgens het VRR niet rendabel, aangezien dat rond de 1 miljoen euro per kilometer kost.

Het materieel met bijbehorende infra wordt nu met verschillende andere diesellijnen in het gebied in een nieuwe aanbesteding gedaan. Ook andere fabrikanten met schone aandrijvingen (waterstof, batterij, eventueel met partiële bovenleiding) hebben volgens het VRR nu de kans om een bod te doen. In 2025 moeten de nieuwe treinen geleverd zijn.

Lees ook: Regie ontbreekt nog bij opvolger dieseltrein

De iLints worden nog wel gewoon geleverd in Nedersaksen. Deze zomer rijden er ook twee demotreinen in Friesland en Groningen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook