‘Hyperloop is toekomstige aanvulling op ov’

‘Hyperloop is toekomstige aanvulling op ov’

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor ‘Hyperloop is toekomstige aanvulling op ov’

“We zien hyperloop als toekomstige mobiliteitsoplossing. Het is geen vervanging van, maar aanvulling op het bestaande ov”, vertelt Edouard Schneiders. Hij is teamleider van het studententeam van TU Delft, dat op 22 juli de snelste tijd wil neerzetten tijdens het derde deel van de SpaceX Hyperloop Pod-competitie, in het leven geroepen door Tesla-oprichter Elon Musk.

Het studententeam presenteerde op 19 juni hun nieuwste model: de Atlas 1.0. Met deze ‘pod’ wil het team de snelste tijd afleggen over een traject van 1 kilometer lang. Welke snelheid het team wil halen? Schneiders: “Dat kan ik nog niet zeggen, maar het huidige record staat op 384 km/uur. Daar willen we overheen.”

Milliseconden
Technisch manager Tim Houck legt uit dat het op de milliseconde aankomt. “We moeten accelereren tot boven g-krachten en vijf keer zo snel remmen op een relatief kort traject.” Het systeem is dan ook uitvoerig getest op topsnelheid en betrouwbaarheid, om fouten eruit te halen.

In totaal doen er twintig universiteitsteams mee aan de hyperloopwedstrijd. “De concurrentie is groot, de Duitsers en Zwitsers hebben ook goede voertuigen”, gaat Schneiders verder. “Maar wij hebben alles oneindig getest: op betrouwbaarheid hopen we ons te onderscheiden.”

Over SpaceX
De competitie werd in 2015 in het leven geroepen door Tesla-oprichter Elon Musk. Het studententeam van TU Delft won in 2017 het eerste deel van de hyperloopcompetitie, Schneider was er toen ook al bij. Daarna zetten enkele studenten de startup ‘Hardt Global Mobility’ op en op 1 juli 2017 werd de eerste hyperloop-testfaciliteit op de TU Delft geopend.

Noodzaak
Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat in het jaar 2100 de wereldbevolking negen keer meer kilometers vliegt dan in 2015, terwijl de reisafstand verdubbelt. Toerisme en luchtvaart maken het halen van de Parijse klimaatdoelen onhaalbaar. Teamcaptain Schneiders: “Daarom moeten we wat veranderen. Hyperloop gebruikt 3,5 keer minder energie dan luchtvaart.”

Potentie
Dat het futuristische vervoerssysteem potentie heeft, blijkt wel uit de 68 partners die investeren in het model, waaronder grote partijen als NS, ProRail, Schiphol en CGI Nederland. Manoj Mathew van hoofdsponsor Cognizant legt uit waarom hij in hyperloop gelooft: “Het verlangen om te reizen blijft, ongeacht de manier van reizen. We moeten de vervoersvraag van mensen achterhalen en daarvoor een nieuw systeem ontwerpen.”

Mark Bello, CEO van Jacobs Group, vertelt dat in Saudi Arabië al nieuwe steden en transportsystemen worden gebouwd. “Dankzij bevolkingsgroei, digitalisering en energietransitie moeten we op een andere manier ontwerpen. In project NEOM wordt binnen 25 jaar een nieuwe stad in de woestijn gebouwd.” Hyperloop zou goed aansluiten op deze ontwikkeling.

Europees netwerk
Edouard Schneiders is het daar roerend mee eens. “Het gaat tijd en geld kosten, maar het is nodig voor een betere wereld.” Zijn team streeft naar een Europees hyperloopnetwerk, waarbij grote Europese steden verbonden worden en met 100 km/uur gereisd kan worden. “Dat zal er niet binnen twintig jaar liggen, eerder over vijftig jaar. En daarin moeten we vooral samenwerken met andere teams die bezig zijn met deze technologie.”

Uit kostenberekening blijkt dat een hyperloopnetwerk 40 miljoen per kilometer gaat kosten. Een behoorlijk prijskaartje. “Maar als je het doorrekent per passagier, kijkt naar winstmarges en duurzaamheid, dan is dat nog steeds goedkoper dan het vliegtuig”, relativeert hij.

Aanvulling
Hij benadrukt dat hyperloop voor de lange afstanden bedoeld is en huidige modaliteiten niet vervangt. “En we moeten ondergrondse knooppunten  bouwen, die dichtbij snelweg, ov-locaties en fiets- en looppaden liggen. En er moet ondergrondse ruimte zijn. Bij Amsterdam Centraal lukt dat bijvoorbeeld niet, we denken eerder aan Amsterdam Zuid.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook