Miljoeneninvestering in A’dam CS en Zuid
dossier PHS

Miljoeneninvestering in A’dam CS en Zuid

Voor de uitbreiding van 34 naar 57 treinen op Amsterdam Centraal trekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 150 miljoen euro uit en voor de twee extra perrons op Amsterdam Zuid 200 miljoen, samen met de regio Amsterdam. Daarnaast investeert de regio nog 35 miljoen in deze uitbreiding van het landelijk spoornetwerk. Dit maakte staatssecretaris Van Veldhoven gisteren bekend.

De investering gaat gepaard met een analyse die NS en ProRail uitvoerden in opdracht van het ministerie van IenW. Daaruit  blijkt dat een variant met negen doorgaande perronsporen op station Centraal en zes sporen op station Zuid aansluiten bij de groeiende vervoervraag van, naar en binnen Amsterdam. De regio Amsterdam moet voor 2040 worden voorzien van 230.000 extra woningen en de Randstad krijgt de komende tien jaar te maken met een verwachte groei van 500.000 mensen.

Lees ook: Grotere, maar geen nieuwe stations in A’dam

Station Centraal moet voor 2030 worden klaargestoomd voor een tienminutentrein en Zuid moet een ‘internationale hub’ worden. In het project Zuidasdok werd al rekening gehouden met een vijfde en zesde perron.

Internationaal karakter
Voor de internationale reiziger betekent de uitbreiding van Zuid dat ze straks gebruik kunnen maken van het nieuwe station. Binnenlandse reizigers kunnen straks met verschillende tienminutentreinen hun reis maken naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Hier liggen ook kansen om de IC-direct verder door te laten rijden. De reizigers binnen Amsterdam krijgen meer opties doordat vanaf Zuid de Noord-Zuidlijn in gebruik wordt genomen.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Dit doen we met het Programma Hoogfrequent Spoor. Ik ben blij dat ik samen met de regio Amsterdam kan investeren zodat de trein een nog aantrekkelijker alternatief wordt om van en naar Amsterdam te reizen.”

3 reacties

 1. Jan-Kees Verschuure
  19 juni 2018 om 12:06

  Als de IC Direct kan doorrijden over de Hanzelijn ontstaat ruimte op het klassieke traject Breda-Zwolle, ruimte die hard nodig is voor grootstedelijk vervoer tussen de Brabantse steden en op deeltrajecten als Nijmegen-Arnhem.

 2. Fred Andrioli
  22 juni 2018 om 23:38

  Past het plan om internationale treinen te laten eindigen op Amsterdam Zuid in het streven om het toerisme naar Amsterdam te beperken ?
  Welke toerist wil immers uitstappen tussen de kantoren op de Zuidas ? De meerderheid van de internationale treinreizigers (mogelijk tweederde) zijn toeristen, waarvan weer een groot deel dagtoeristen of reizigers met een kort verblijf van een of twee nachten (rugzaktoeristen). Deze reizigers willen kort na aankomst meteen naar de belangrijkste bezienswaardigheden in het historisch centrum van Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal loop je meteen de binnenstad in.

 3. broek53
  23 juni 2018 om 12:46

  Vreemd dat er over de kosten van de operaties zo onvolledig bericht wordt door het ministerie. Schrikt de buitenwereld anders teveel? De kosten om Amsterdam C te wijzigen belopen ten minste 550 miljoen; in 2014 reserveerde het Rijk er immers al 431 miljoen voor en blijkbaar komt er nu nog eens 150 miljoen bij.
  Op de verkleinde (dus niet uitgebreide) spoor-ruimte op Amsterdam C passen mijns inziens niet alleen de internationale treinen uit het zuiden niet, maar ook de IC Direct niet.
  Ook naar Zuid? Vraag is verder hoe het gaat gedurende de tien jaar dat Amsterdam in vebouwing is, c.q. al verkleind is en Amsterdam Zuid nog steeds de tochtige jarenzeventighalte is die het nu is.
  Een uitdagende visie mag je dit wel noemen, in de hoop dat er althans een visie aan ten grondslag ligt.

Lees ook