Miljoeneninvestering in A’dam CS en Zuid

dinsdag 19 juni 2018
timer 2 min

Voor de uitbreiding van 34 naar 57 treinen op Amsterdam Centraal trekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 150 miljoen euro uit en voor de twee extra perrons op Amsterdam Zuid 200 miljoen, samen met de regio Amsterdam. Daarnaast investeert de regio nog 35 miljoen in deze uitbreiding van het landelijk spoornetwerk. Dit maakte staatssecretaris Van Veldhoven gisteren bekend.

De investering gaat gepaard met een analyse die NS en ProRail uitvoerden in opdracht van het ministerie van IenW. Daaruit  blijkt dat een variant met negen doorgaande perronsporen op station Centraal en zes sporen op station Zuid aansluiten bij de groeiende vervoervraag van, naar en binnen Amsterdam. De regio Amsterdam moet voor 2040 worden voorzien van 230.000 extra woningen en de Randstad krijgt de komende tien jaar te maken met een verwachte groei van 500.000 mensen.

Lees ook: Grotere, maar geen nieuwe stations in A’dam

Station Centraal moet voor 2030 worden klaargestoomd voor een tienminutentrein en Zuid moet een ‘internationale hub’ worden. In het project Zuidasdok werd al rekening gehouden met een vijfde en zesde perron.

Internationaal karakter
Voor de internationale reiziger betekent de uitbreiding van Zuid dat ze straks gebruik kunnen maken van het nieuwe station. Binnenlandse reizigers kunnen straks met verschillende tienminutentreinen hun reis maken naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Hier liggen ook kansen om de IC-direct verder door te laten rijden. De reizigers binnen Amsterdam krijgen meer opties doordat vanaf Zuid de Noord-Zuidlijn in gebruik wordt genomen.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Dit doen we met het Programma Hoogfrequent Spoor. Ik ben blij dat ik samen met de regio Amsterdam kan investeren zodat de trein een nog aantrekkelijker alternatief wordt om van en naar Amsterdam te reizen.”

Als de IC Direct kan doorrijden over de Hanzelijn ontstaat ruimte op het klassieke traject Breda-Zwolle, ruimte die hard nodig is voor grootstedelijk vervoer tussen de Brabantse steden en op deeltrajecten als Nijmegen-Arnhem.

Past het plan om internationale treinen te laten eindigen op Amsterdam Zuid in het streven om het toerisme naar Amsterdam te beperken ?
Welke toerist wil immers uitstappen tussen de kantoren op de Zuidas ? De meerderheid van de internationale treinreizigers (mogelijk tweederde) zijn toeristen, waarvan weer een groot deel dagtoeristen of reizigers met een kort verblijf van een of twee nachten (rugzaktoeristen). Deze reizigers willen kort na aankomst meteen naar de belangrijkste bezienswaardigheden in het historisch centrum van Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal loop je meteen de binnenstad in.

Vreemd dat er over de kosten van de operaties zo onvolledig bericht wordt door het ministerie. Schrikt de buitenwereld anders teveel? De kosten om Amsterdam C te wijzigen belopen ten minste 550 miljoen; in 2014 reserveerde het Rijk er immers al 431 miljoen voor en blijkbaar komt er nu nog eens 150 miljoen bij.
Op de verkleinde (dus niet uitgebreide) spoor-ruimte op Amsterdam C passen mijns inziens niet alleen de internationale treinen uit het zuiden niet, maar ook de IC Direct niet.
Ook naar Zuid? Vraag is verder hoe het gaat gedurende de tien jaar dat Amsterdam in vebouwing is, c.q. al verkleind is en Amsterdam Zuid nog steeds de tochtige jarenzeventighalte is die het nu is.
Een uitdagende visie mag je dit wel noemen, in de hoop dat er althans een visie aan ten grondslag ligt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Vergeet de belevingswaarde niet’

30 nov 2023

“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…

Lees verder »

Bouwen boven het spoor heeft toekomst

2 nov 2023

Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug 2023

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »

Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn

10 aug 2023

Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…

Lees verder »

'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’

28 jul 2023

Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…

Lees verder »

Purmerend: van autostad naar ov-stad

10 jul 2023

In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoekse Lijn rijdt door tot het strand

31 mrt 2023

Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040

10 feb 2023

Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…

Lees verder »