Regiojet daagt dominant Flixbus

Regiojet daagt dominant Flixbus

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Regiojet daagt dominant Flixbus

Het Tsjechische Regiojet heeft aangekondigd Flixbus aan te klagen voor oneerlijke concurrentie jegens Regiojet en andere busondernemingen in Tsjechië. Volgens het bedrijf is Flixbus te dominant en opereert het onder de kostprijs.

Regiojet, dat vroeger onder de naam Student Agency bekend was, heeft Eurocommissaris voor Mededinging Margret Vestager verzocht de praktijken van Flixbus te onderzoeken. Daarbij zou ook de dominante positie van Flixbus en de marktwerking van het langeafstandsbusvervoer in Europa moeten worden bekeken.

Regiojet beschuldigt Flixbus ervan dat Flixbus onder de kostprijs haar diensten aanbiedt. De klager stelt dat de kosten voor hooguit 55 procent worden gedekt en sluit niet uit dat de kostendekking in voorkomende gevallen zelfs nog veel lager kan zijn. Dat gedrag is oneerlijk en is gericht op het beschadigen van de business van andere busmaatschappijen. Daar moet Flixbus onmiddellijk mee stoppen, vindt Regiojet.

Het bedrijf dat rijdt met gele bussen is de grootste private busbedrijf in Tsjechië en de een na grootste busvervoerder in de vrije markt in Duitsland met een aandeel van 2 procent. Flixbus heeft in Duitsland een marktaandeel van 95 procent. Regiojet heeft een pre-litigation challenge naar Flixbus gestuurd en om reactie gevraagd. Als Flixbus daar niet of onvoldoende op reageert, sleept Regiojet Flixbus voor de rechter.

Flixbus heeft in de ogen van Regiojet een dominante en aan monopolie grenzende positie in de langeafstandbusvervoermarkt in bijna geheel Europa. In enkele landen, zoals Tsjechië, is Flixbus een kleine speler. Flixbus heeft Regiojet aangeboden toe te treden tot het netwerk. Een alternatief aanbod is afdracht van 30 procent van de ticketprijs aan Flixbus. Het niet aannemen van het aanbod, zo stelt Regiojet, betekent dat Flixbus Regiojet uit de markt zal drukken. Regiojet kwalificeert het aanbod als afpersing.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook