Qbuzz nog 10 jaar in Groningen en Drenthe

Qbuzz nog 10 jaar in Groningen en Drenthe

Qbuzz blijft tot 2029 de busvervoerder in Groningen en Drenthe. Het bedrijf belooft een sterke kwaliteitsverbetering, onder meer door schoner en slimmer te rijden en de reiziger meer te ontzorgen. Het bedrijf wil bij de start van de concessie 90 procent minder CO2-uitstoot realiseren.

OV-bureau Groningen Drenthe maakte op 12 juli bekend dat Qbuzz de concessie GD 2020 heeft gewonnen, die start op 15 december 2019 voor een periode van tien jaar. In totaal hadden drie vervoerders zich ingeschreven.

In het programma van eisen stelde het OV-bureau al dat de stadsdiensten in Emmen, Groningen en Assen grotendeels elektrisch moeten rijden. Qbuzz bood meer kwaliteit dan werd gevraagd, vertelt Fleur Gräper-Van Koolwijk, voorzitter van het OV-bureau Groningen Drenthe.

Duurzamer
Nieuwe, elektrische bussen moeten bijdragen aan emissievrij vervoer. Ook worden 22 waterstofbussen ingezet. Dit moet leiden tot 90 procent minder CO2-uitstoot. Daar waar de bussen niet vervangen worden door elektrische varianten, wordt de brandstof Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) gebruikt. Dit is een vorm van biodiesel.

Reiziger ontzorgen
Verder wil Qbuzz de reiziger meer ontzorgen. De chauffeur krijgt een tablet waarmee hij de reiziger van actuele informatie kan voorzien. Ook kan de reiziger online een ticket kopen, dat digitaal kan worden gescand.

Innoveren
Ten slotte wil Qbuzz meer doen met data. Door dataverzameling en -analyse wil de vervoerder de dienstverlening snel en actueel kunnen bijsturen. De informatie wordt vervolgens als open data beschikbaar gesteld aan bijvoorbeeld studenten en app-bouwers.

Bezwaartermijn
De gunning is nog niet onherroepelijk, omdat nog een bezwaartermijn van 6 weken geldt voordat de gunning definitief wordt. Pas daarna wil vervoerder Qbuzz inhoudelijk op het aanbod ingaan.

2 reacties

  1. DuitseLeeuw
    13 juli 2018 om 12:38

    Alles beter dan een terugkeer van Arriva die in de periode voor Qbuzz het OV aardig kapot had gemaakt met zijn lage frequenties en opheffen van lijnen.

  2. Mattheus
    13 juli 2018 om 14:11

    Hallo Duitseleeuw daar ben ik helemaal met je mee eens, ik hoop dat Qbuzz het hele provincie Friesland, waar ik vandaan kom, ook overneemt van Arriva.

Lees ook