Buffel verdwijnt uit het spoorbeeld

Buffel verdwijnt uit het spoorbeeld

door in rubriek regionaal spoor, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Buffel verdwijnt uit het spoorbeeld

Na ruim twintig jaar verdwijnt de Buffel uit het Nederlandse spoorbeeld. De dieseltrein rijdt vandaag voor het laatst. Het eindstation is het rangeerterrein van het Spoorwegmuseum in Utrecht. De Buffel is overbodig geworden nu alle NS-treintrajecten geëlektrificeerd zijn.

Sinds 1996 rijdt de Buffel op het Nederlandse spoor, onder meer op het Kamperlijntje tussen Zwolle en Kampen. Het is de laatste trein die de NS zelf heeft ontworpen. Nu de laatste Buffel van het spoor verdwijnt, is het niet zo dat er geen diesels meer rijden op het spoor. Onder meer Blauwnet in Gelderland en Overijssel en Breng in Gelderland rijden nog wel met diesels.

Tijdelijk in het spoorwegmuseum
Treinstel 3426 wordt vandaag naar het Spoorwegmuseum in Utrecht gereden. Machinist Bernd-Jan Kraan zal de Buffel besturen en noemt dat een eervol klusje. Tot eind oktober is de Buffel te bewonderen in het Utrechtse museum. Omdat de Buffel nog een te jong exemplaar is om daar permanent te kunnen staan, zal de trein vervolgens worden verplaatst naar het depot.

Einde van een tijdperk
Peter-Paul de Winter van het Spoorwegmuseum noemt het verdwijnen van de Buffel het einde van een tijdperk. “Net zoals in 1958 het stoomtijdperk werd afgesloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af”, aldus De Winter tegen RTV Utrecht.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook